Børsen spejder efter kunder i butikken

Glansen er gået af den finansielle markedsplads Københavns Fondsbørs. I dag blot et datterselskab i en global virksomhed. Konkurrencen er hård, og markedspladsen i København mister betydning. Børsen er ikke længere det naturlige førstevalg.

Det er et sikkert hit hos guiderne på kanalbådene i Københavns Havn. Christian IVs imponerende og historiske børsbygning ved Knippelsbro. Den stolte københavnerbygning med dragespiret, det irgrønne tag og detaljerne fra 1600-tallets renæssancebyggekunst.

Det er en fortælling, der imponerer turister og andet godtfolk, der bevæger sig rundt i København.

Og måske en enkelt guide eller to har ladet turisterne blive i den tro, at her har børsfolket handlet aktier og andre værdipapirer siden 1620erne – og stadig gør det. Men nej, der går ikke børshandlere rundt derinde med lommeur i vesten, iført statelige udtryk og høje, sorte hatte.

Børshandlen fortrak faktisk fra Christian den 4.-bygningen i 1974 og flyttede til mere kedelige lokaliteter på Nikolaj Plads, hvor de stadig har til huse. Siden er Københavns Fondsbørs langsomt men sikkert forsvundet fra offentligheden. Københavns Fondsbørs’ monopol blev afskaffet i 1990erne, efterfølgende blev børsen i København fusioneret først med den svenske OMX-børs og senere fusioneret videre ind i den verdensomspændende Nasdaq-børs. Derfor er det officielle navn i dag for børsen i København, Nasdaq OMX København. København er blevet et datterselskab.

Over de senere år har børsen i København mistet betydning. Der handles stadig obligationer og aktier, i dag selvfølgelig elektronisk. Omsætningerne er store på området for realkreditobligationer, noget mindre for statsgældsobligationer. For aktier gælder, at der bliver fortsat markant færre og færre selskaber noteret på aktiebørsen i København, og den samlede omsætning for aktier har været stagnerende over de senere år.

Samtidig har flere selskaber konkret valgt Fondsbørsen fra. Fordi det er for besværligt, og fordi det er for tidkrævende at skulle servicere medier og aktieanalytikere, samtidig med at virksomhederne og deres ledelser bliver kastet rundt i manegen på en måde, der risikerer at give uro internt i virksomhederne. Lidt forenklet kan man sige, at ulemperne ved en børsnotering for mange selskaber overstiger fordelene ved en børsnotering.

I gamle dage sagde man, at virksomheder med kapitalbehov og behov for det såkaldte blå stempel, som især kunne betyde noget på de udenlandske markeder, burde søge notering på fondsbørsen. Sådan er det ikke mere. Virksomhedernes kapitalfremskaffelse, i hvert fald for de store virksomheder, sker på mange forskellige måder. Det er let at få kapital i dag, og så kan det oven i købet være noget billigere end at hente kapital på børsen. Pensionskasser, kapitalfonde og andre store investorer står klar med ansvarlig kapital – uden om børsen.

Virksomheder kan finansiere sig til en rente på omkring fem procent, mens aktieejerne på børsen vil have et afkast på 10 procent eller mere. Det skal selvfølgelig med, at der er forskel på kapital, og at kapital hentet på børsen er ansvarlig, langsigtet kapital, mens finansiering hentet i banken typisk er løbende, forrentet finansiering.

Men det kan ikke skjules, at det efterhånden bliver sværere og sværere at se fordelene ved en børsnotering. Store danske virksomheder som Danfoss, Grundfos, Lego, Velux, Bestseller, Jysk, Ecco, Linak, Widex og så videre, og så videre, har ikke brug for at hente ansvarlig kapital på fondsbørsen eller det såkaldte »blå stempel«. Hertil kommer, at især kapitalfonde over de seneste 10-15 år er kommet på banen og har købt virksomheder af børsen. Et par af dem er dog senere blevet genintroduceret på børsen.

»På Vrangen« har forhørt sig hos børsen i København og spurgt, om vi er vidne til en langsom afvikling af børsen som markedsplads. Ikke overraskende trækker børsen i København en masse tal og grafer op af lommen, som viser, at jo, ligefrem jubelstemning er der ikke, men rygtet om fondsbørsens snarlige død er stærkt overdrevet.

Her et par tendenser: Den totale omsætning på børserne i Norden er stagnerende, Stockholm er stadig den markant største. Antal børsselskaber er faldet på alle børser, dog mest i København over de seneste 12-13 år. Samlet set er der i dag 161 børsnoterede selskaber, og det er 74 færre selskaber end i 2000. Derimod ser det lidt bedre ud for København med nye selskaber. Faktisk topper København med Pandora, Chr. Hansen Holding og Matas, top 10-listen i Norden over de største børsnoteringer igennem den seneste fire-fem år under krisen, men det har mildt sagt været en bumpet vej at køre.

Børsen i København mener selv, at »de grundlæggende forudsætninger for kapitalfremskaffelse er til stede«. Tendensen er dog, at en stadigt stigende del af kapitalfremskaffelsen sker uden om børsen, hvor der er et meget professionelt marked. Børsen kan dog få en renæssance i forbindelse med de mange selskaber, som kapitalfondene har i porteføljerne, og som på et tidspunkt skal skydes af igen. Der har været positive eksempler, men også negative. Pandora er et af disse, selv om selskabet er kommet tilbage fra de »døde«.

Risikoen er, at kapitalfonde, som ikke kan få en tilstrækkelig god pris for deres selskaber ved industrielle handler, fyrer disse selskaber af på børsen. Således ligger den store servicekoncern ISS og lurer. Selskabet ejes af to kapitalfonde, som ikke har kunnet sælge ISS til en tilfredsstillende pris. Nu ligger det til, at ISS måske i 2014 skal fyres af på børsen. Det er ikke godt for børsens ry og rygte, hvis børsnotering bliver »en sidste udvej«.

Samlet må man sige, at børsen i København måske ikke ligefrem kæmper en overlevelseskamp, men i hvert fald en kamp for at fastholde sin betydning og sin andel af den samlede kapitalfremskaffelse. Fondsbørsen er ikke længere det naturlige samlingspunkt, men blot en af mange muligheder og absolut ikke altid den bedste og letteste løsning. Børsen spejder ivrigt efter nye muligheder, nye kunder i butikken.

Danmark har brug for en aktiv, betydende markedsplads for aktier. Der er et stigende pres på børsen for at »genopfinde« sig selv. Børsen bør været førstevalget.