Morgenens aktier: Positive vinde har overtaget efter torsdagsudsving

Foto: Jacob Gronholt-Pedersen

Der er lagt op til en mildt positiv åbning på det danske aktiemarked fredag, som torsdag var på en mindre rutsjebanetur ovenpå pengepolitiske lempelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

Både i Danmark og i resten af Europa steg aktiekurserne først på eftermiddagen torsdag, efter at ECB præsenterede en stor lempelsespakke, men den positive stemning ebbede ud i løbet af eftermiddagen, og herhjemme sluttede C25-indekset 0,3 pct. lavere i 1149,22.

ECB sænkede renten, annoncerede et nyt tilbagekøbsprogram for obligationer og lovede at holde renten på det nuværende lave niveau eller endnu lavere, indtil inflationen er kommet tilstrækkelig tæt på målsætningen om en prisstigningstakt på lige under 2 pct.

Fredag tages de meldinger mere positivt op, idet de europæiske og amerikanske futures peger opad, og samtidig er der stigninger på de asiatiske markeder.

Med til at trække op er også torsdagens nyt fra handelskrigen mellem Kina og USA, der gav anledning til stigninger på det amerikanske aktiemarked.

Onsdag fritog Kina nogle amerikanske varer for allerede indført told på 25 pct., og USA kvitterede så torsdag med at udskyde toldforhøjelser på kinesiske varer to uger til den 15. oktober.

Banker i fokus efter rentehug

I fredagens marked, der er fattigt på selskabsspecifikke danske nyheder, kan øjnene falde på bankerne, der kan blive påvirket af torsdagens rentebeslutninger i Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken.

Begge sænkede deres indlånsrenter med 0,1 pct.point., og torsdag reagerede Nordea med en tilsvarende nedsættelse af indlånsrenten for sine erhvervskunder.

Nordea og Danske Bank så torsdag en fremgang på henholdsvis 0,7 pct. til 48,68 kr. og 0,1 pct. til 101,05 kr., mens Jyske Bank dykkede med 0,9 pct. til 206,80 kr.

Derudover kan Vestas komme i fokus, da selskabet indirekte er ramt af en udskydelse af det amerikanske offshore vind-projekt Vineyard Wind i Massachusetts, som næppe vil starte før andet kvartal 2020.

Vestas MHI er udpeget som foretrukken leverandør af møller med en samlet kapacitet på 800 megawatt til projektets første fase.

Aktien steg med 0,3 pct. til 553,60 kr. torsdag. Det var syvende handelsdag på stribe med fremgang.

Mærsk kan igen notere faldende rater

Mærsk, der i ugens løb har nydt godt af sektorrotationen mod cykliske aktier, fik torsdag de seneste indikationer for rateudviklingen for containertransport med de seneste data fra SCFI, Shanghai Containerized Freight Index.

I indeværende uge viste indekset et ratefald på 5,1 pct. i Asien/Europa-ruterne, som er de vigtigste for Mærsk, der er markedsleder her. Det overordnede indeks faldt 3,7 pct. i denne uge.

Mærsks B-aktie faldt 0,9 pct. til 7960 kr. torsdag.

I regnskabsregi byder fredagen på tal for andet kvartal af det skæve regnskabsår 2018/19 fra ejendomsselskabet Agat samt tal for fjerde kvartal 2018/19 fra Rovsing.

Aktierne endte i henholdsvis 3,49 kr. og 0,06 kr. torsdag efter respektive stigninger på 4,3 pct. og 0,6 pct.

De europæiske finansministre starter fredag et uformelt møde i Helsinki, der forsætter lørdag.

Fredag er flere af de europæiske centralbankschefer desuden til stede. Det kan tage fokus efter ECB's klare ønske om finanspolitiske tiltag fra de enkelte medlemsstater i meldingerne efter torsdagens rentenedsættelse.

/ritzau/FINANS