Markedet: Både aktier og obligationer faldt

C20-indekset bevægede sig fredag på begge sider af nul, men stigende inflationsbekymring fra den amerikanske arbejdsmarkedsrapport sendte indekset i negativt terræn. C20 lukkede således 0,1 pct. lavere i 497,71. Torm sejlede dog mod strømmen efter forslag om at udbetale udbytte.

D/S Torm lukkede 3,3 pct. højere i kurs 224,3. Rederiet bekendtgjorde fredag, at der planlægges at udbetale udbytte på samlet 2 mia. kr. i stedet for det planlagte aktietilbagekøbsprogram. Forslaget skal dog først godkendes på en ekstraordinær generalforsamling i august.

- Aktionærerne får det samme beløb - bare på en anden måde. Det er næsten en fordel for aktionærerne, idet de får beløbet hurtigere og samtidig får Torm sin handlefrihed, sagde D/S Torms bestyrelsesformand, Niels Erik Nielsen til RB-Børsen.

Danisco, der faldt 2,2 pct. til kurs 415, fik fredag en salgsanbefaling af det amerikanske finanshus Goldman Sachs, der samtidig gav Danisco-aktien et kursmål på 390 kr. Danisco oplyste videre, at den sydafrikanske virksomhed Innovative Ingredients, der leverer teknologi til den sydafrikanske bageriindustri, er blevet opkøbt. Danisco ser købet som en god mulighed for at styrke positionen i Sydafrika, der er det femtestørste marked i verden for bagerienzymer.

Capinordic hævede anbefalingen af B&O til køb fra hold med et kursmål på 775 kr. mod 745 kr. tidligere. Grundlaget er, at brutto- og EBIT-margin har udviklet sig positivt igennem året, samt at B&O-aktien oplevede et kursfald efter eksklusionen fra C20-indekset. B&O faldt 0,6 pct. til kurs 654.

Harboes Bryggeri, som torsdag smed 5 pct., lukkede 0,5 pct. lavere i kurs 198,5. Gudme Raaschou sænkede kursmålet, som en direkte effekt af torsdagens svage regnskab, til 185 kr. fra 205 kr.

Spæncom, hvis B-aktie lukkede hele 6 pct. højere til kurs 2650, præsenterede overraskende prognoser for 2008. Spæncoms to hovedaktionærer undersøger mulighed for salg af en aktiepost på samlet 72 pct., hvilket kan medføre et tilbud til de øvrige Spæncom-aktionærer.

Obligationsinvestorerne havde øjnene rettet mod det amerikanske, hvor arbejdsmarkedsrapporten for juni blev offentliggjort. Den fik trukket renterne højere grundet en god jobskabelse samtidig med, at lønstigningerne lå lidt over prognoserne. Det blev dog kun til begrænset udsving i valutamarkedet, hvor den amerikanske dollar blev svækket marginalt mod euroen.

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede fredag 0,21 point lavere i kurs 95,19 med en effektiv rente på 4,70 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,20 point lavere i kurs 87,85 med en effektiv rente på 5,30 pct.

RB-Børsen