Mandagens obligationer: Italiensk zigzagkurs rykkede på renterne

Italiens finanspolitisk fremtid er endnu uklar, og uroen gav mandag udsving i renterne på statsobligationer både i støvlelandet og i resten af Europa.

Fredag aften sænkede kreditvurderingsbureauet Fitch udsigterne for Italiens kreditvurdering til "negative" fra "stabile". Men bureauet undlod at ændre på selve kreditkarakteren trods landets planer om større budgetunderskud.

Der var frygtet en hårdere dom fra Fitchs side, så mandagen startede med lettelse og lavere italienske renter, der faldt omkring 6 basispoint til 3,16 pct. for den tiårige rentes vedkommende ved frokosttid.

Senere blev der dog igen skabt usikkerhed om retningen fra den nye regering, og renten rundede 3,24 pct., inden den ud på dagen - efter udtalelser fra vicestatsminister Matteo Salvini - vendte tilbage til et leje på 3,18 pct.

I midten af juli var den tiårige rente dog under 2,50 pct., så der er fortsat udtrykt væsentlig mistillid fra finansmarkederne til den nye italienske regering.

Andetsteds i Europa var der også små fald i renterne på statsobligationer. Herhjemme lå den toneangivende tiårige obligation ved lukketid til en rente på 0,29 pct., hvilket var 1 basispoint lavere end fredag ved lukketid.

De amerikanske finansmarkeder holdt lukket mandag på grund af Labor Day, så der var generelt lavere handelsaktivitet end normalt.