Krisen sendte private investorer i to retninger

Uroen på de finansielle markeder har gjort nogle private investorer mere modige, mens andre er blevet mere forsigtige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Finanskrisens store bølgeskvulp har delt de private investorer mere op i to markante grupper: Hajerne har fået mere blod på tanden, og fladfiskene gemmer sig på bunden.

Det viser data for privatinvestorernes adfærd i Danske Bank, som på dette område har en markedsandel på 40 procent målt på antal aftaler om investering.

”Vi kan nu se, at krisen har medvirket til at skabe en polarisering af investorerne i to arketyper af investorer. Mange har fået et nyt fokus, som er kapitalbevarelse og gerne et afkast, mens andre har set de store udsving og mener, at de kan udnytte dem,” siger Anders Nellemose, chefstrateg i Danske Bank Private Banking.

Med andre ord har nogle af de private investorer oplevet så store udsving i deres investeringer, at de ikke vil fortsætte med selv at håndtere dem. Samtidig ser andre muligheder for gode opkøb, når finanskriser slynger aktiekurserne rundt i manegen.

Den sidstnævnte type investor går ind i Danske Investering Online, hvor man køber sig til dybere og flere analyser af finansmarkederne, mens den førstnævnte type i Danske Bank bruger Fleksinvest Fri, hvor banken ud fra en valgt risikoprofil gennemfører investeringerne.

Antallet af kunder med Danske Investering Online er vokset med 4 procent, mens antallet af kunder med Fleksinvest Fri er vokset mest med 14 procent i år til dato.

”Før krisen oplevede investorerne en næsten ubrudt fremgang på markederne. Det var nemmere at finde de gode selskaber og faktisk svært at ramme de dårlige aktier. Derfor virkede risiko nærmest teoretisk. Under krisen blev risiko meget nærværende. De store udsving blev en del af hverdagen, og det var nødvendigt konstant at være over sine investeringer,” siger Anders Nellemose, som bekræfter, at kunderne med Danske Invest Online primært er investorer med høj risikovillighed.

Inden den store nedtur på aktiemarkederne i 2008 var billedet af privatkunderne langt mere mudret med en stor midtergruppe af kunder, der selv købte aktier via deres netbank. Og det er fra denne gruppe flere er flyttet over i de to typer af investeringsaftaler, som er nævnt i analysen.

Fra bankens rådgivning kender Danske Bank også en del til kundernes øvrige økonomi, og med de data kan banken tegne et billede af de typiske investorer i de to kategorier.

- Den modige investor er klar til at tage en risiko. Han handler selv og går efter afkast, ikke kun at bevare kapitalen. Blandt de købte aktier er Vestas, Carlsberg, Novozymes, Danisco, Rockwool og en enkelt AP Møller-aktie. Han har et sikkert Sikkert job i en ikke-konjunkturfølsom branche og et fastforrentet lån i sin ejerbolig, så han kan tillade sig at tage mere risiko på sine investeringer.

- Den forsigtige investor, som overlader investeringerne til banken, har fokus på at bevare sin kapital - også i krisetider. Til gengæld kan han godt være ansat i en en konjunkturfølsom branchen, som giver en vis jobrisiko, ligesom han ogspå kan have flekslån i sin ejerbolig, som repræsenterer en risiko for privatøkonomien i form af stigende renter. Derfor ønsker han en relativt sikker investering.

"Når vi lægger strategi for kunderne, så afdækker vi deres forhold og sætter det i sammenhæng - hvis de for eksempel har en bolig med et lån, der fylder meget i privatøkonomien, vil en kunde med et flekslån ofte være mere følsom, end en kunde med et fastforrentet lån," siger Anders Nellemose.