Klumme: Aktiekrise? Hvilken krise?

Finansmarkederne har tilsyneladende lagt 2018s tumult bag sig og er galoperet af sted i denne uge. Men den kommende uge bliver afgørende for, om aktierne kan holde humøret oppe.

For en gang skyld var der plads til smil hos investorerne i den forgangne uge.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Burton/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sikke en forskel et par julefridage kan gøre.

Inden jul var det undergang og dysterhed, der dominerede humøret på de finansielle markeder, og investorerne kunne nærmest ikke komme hurtigt nok ud af aktier. Men spol så frem et par uger, og hu-hej hvor det går.

Aktieindeks verden over har i den forgangne uge marcheret stødt fremad, og det danske C25-indeks er nu steget næsten fem pct. siden nytår. Men hvad har egentligt ændret sig og sendt investorerne i forsinket julehumør?

Én forklaring er, at markedet efter jul var bombet så langt tilbage, at det stort set ikke kunne blive værre. Det kom til udtryk i Bank of Americas rimeligt præcise markedsindikator, der i årets første måling faldt ned i »ekstremt« negativt territorium. Historisk har det været et glimrende tidspunkt at købe aktier på, og Wall Street-bankens budskab var da også, at nu er det nu.

Den amerikanske centralbank får også en stor del af æren for ugens optur. Chef Jerome Powell vakte sent i sidste uge begejstring, da han sagde, at Fed vil udvise »tålmodighed« i forhold til flere renteforhøjelser i USA, hvilket markedet med det samme hørte som nul rentehop i 2019. Det synspunkt fik yderligere vind i sejlene i denne uge, da referatet fra Fed-mødet i december viste, at de fleste beslutningstagere også synes, man kan tage en slapper med højere renter, hvis økonomien og finansmarkederne kræver det. Aktier er normalt allergiske over for strammere pengepolitik, så de seneste meldinger fra Fed er et stort plus.

Handelskrigen var – for en gangs skyld – på aktiemarkedets positivliste i denne uge. Konflikten er stadig uafklaret, men der har været optimistiske toner fra begge lejre i løbet af ugens forhandlinger. Præsident Trump tweetede, at snakken med Kina gik »rigtig godt«, hvilket var nok til give aktierne et ekstra adrenalinskud. Det føles bare som om, vi har været her før – opmuntrende ord fra Trump, men meget lidt substans. Der skal formentlig ikke mange America first-tweets til, at aktiemarkedet igen krakelerer. Konklusion: Det er for tidligt at strege handelskrigen af bekymringslisten.

For selv om stemningen i 2019 indtil videre har været opløftet, er der stadig masser af ting, der kan afspore det spæde opsving.

Brexit er for eksempel stadig et gigantisk rod. Her på redaktionen har vi helt droppet at følge med i Storbritanniens selvforskyldte skilsmissekaos, indtil der er konkrete nyheder. Det samme har pundet tilsyneladende, der ikke rigtigt kan finde ud af, om det er købt eller solgt, og den seneste måned har været fanget i et spænd mellem 8,20 og 8,35 kroner. Næste uge kommer der forhåbentlig lidt forløsning, når det britiske underhus (igen) skal stemme om Theresa Mays skilsmisseforslag. Men hold ikke vejret – alt tyder på, at hun taber, og vi bliver sendt tilbage til start. Der er nu kun 11 uger til B-day, som de engelske kommentarer kalder den 29. marts – datoen hvor Storbritannien (efter planen) forlader EU.

Derudover står vi over for den kritiske regnskabssæson, der uofficielt bliver skudt i gang i USA på tirsdag, når J.P. Morgan fremlægger kvartalstal. Flere virksomheder – inklusiv Apple – har allerede nedjusteret forventninger, så investorerne har forberedt sig på nogle skuffelser. Det afgørende bliver dog, hvad virksomhederne siger om fremtiden i forhold til vækst, handelskrigen og renter – dystre kommentarer kan nemt suge aktierne ned i blodrødt territorium.

Tre ting, jeg talte med mine aktiekilder om i denne uge:

Verdens investeringsgiganter melder pas på aktier
Over halvdelen af verdens største institutionelle investorer har tænkt sig at sælge ud af aktier i 2019, ifølge en undersøgelse foretaget af BlackRock, som er verdens største kapitalforvalter. Det kan selvfølgelig være ildevarslende for det bredere aktiemarked, men investeringschefen hos Invesco, Bernard Aybran, siger, at det højst bør føre til bølgeskvulp og ikke en tsunami. Hans argument er, at der er så mange andre store spillere – inklusiv virksomheder med tilbagekøbsprogrammer – at de institutionelle investorer ikke kan få markedet til at crashe alene.

Køb emerging markets – nu
Hvis du ikke allerede har købt aktier i emerging markets, så skal du gøre det nu, lyder det fra investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen i Danske Bank. Han har regionen på en klar »overvægt« i sin portefølje og forventer, at aktier i blandt andet Kina kan tage revanche i år efter et virkelig skidt 2018. Siden nytår har Beijing sat gang i flere tiltag for at booste økonomisk vækst, inklusiv skattelettelser for små virksomheder i denne uge.

Tyske nøgletal genopliver recessionsfrygt
I løbet af ugen fik vi overraskende skuffende industri- og eksporttal fra Tyskland, der fik min mailbox til at flyde over med bekymrede analytikerkommentarer om en potentiel tysk recession. Det er vist ingen hemmelighed, at den økonomiske vækst er på vej ned i gear, men en faktisk recession kan måske godt blive lidt svær for finansmarkedet at sluge. Heldigvis er der flere andre indikatorer, der stadig peger opad syd for grænsen, så det er for tidligt til panik.

Sara Sjølin er investeringsjournalist på Berlingske Business