Positive toner fra handelskrigsfronten

Arkiv. Den kinesiske vicepremierminister Liu He. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE

Den kinesiske vicepremierminister, Liu He, ankom uventet til de møder, som amerikanske og kinesiske embedsmænd begyndte mandag som optakt til en mulig handelsaftale mellem USA og Kina.

Det skriver Bloomberg.

Hvor lang tid Liu He blev ved forhandlingerne vides ikke, men hans tilstedeværelse tolkes positivt, da det indikerer, at Kina tillægger høj vigtighed til møderne.

De møder, som holdes mandag og tirsdag, skal bane vejen for en aftale mellem de to lande, som skal være færdig senest 1. marts, hvor den 90 dages våbenhvile, der blev aftalt i december, løber ud.

Positive signaler

Signalerne op til møderne mandag og tirsdag har indtil videre været positive, påpeger Bankinvest i en morgenkommentar.

Kina har annonceret toldlempelser på cirka 700 varer, en betydelig lempelse af den relativt nye 25 pct. told på amerikanske biler, et importprogram af amerikanske landbrugs- og energiprodukter, et program for bedre beskyttelse af IP-rettigheder og endelig et forslag om at fjerne begrænsninger på udenlandske virksomheders ejerandel af operationer i Kina.

Bankinvests chefstrateg Jakob Vejlø understreger dog, at udsikkerheden fortsat består.

»I forhold til handelsforhandlingernes endelige udfald er der imidlertid intet, som er givet, og et »worst case« udfald kan stadig ikke udelukkes,« påpeger han og forklarer.

»USA's krav om, at Kinas indstiller sit China 2025-program virker urealistisk, og spørgsmålet er, hvor hårdt USA vil stå på dette. Her har Kina defineret 10 højteknologiske industrier, der skal være førende i 2025 internationalt og som skal stå for hovedparten af Kinas forsyninger på disse områder.«

Møder er et positivt træk

Også hos Jyske Bank ser man møderne mandag og tirsdag som et positivt træk.

»Dette tyder på fremgang i forhandlingerne, men det dæmper optimismen lidt, at der ikke er nogle af toppolitikerne (fra USA, red) med til Kina,« vurderer chefanalytiker i Jyske Bank Kim Fæster, men tilføjer, at Trump angiveligt skal mødes med den kinesiske vicepræsident på det verdensøkonomiske topmøde i Davos fra 22-25. januar, hvilket han vurderer lover godt for forhandlingerne.

Kim Fæster holder øje med, om der kommer positive udmeldinger fra forhandlingerne, der kan dæmpe investorernes frygt for en handelskrig.

/ritzau/FINANS