Investor om Nets-notering: Alle blev vel grådige

Bankerne bag Nets’ børsintroduktion kæmper hårdt mod markedet for at undgå yderligere kursfald. Bankernes to mia. kroner store pulje til støtteopkøb er på overarbejde.

Her fyres Nets-aktien ind på børsen – men raketeffekten udeblev. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad vil man huske noteringen af Nets for? Bliver det en historie om en ­aktie, der blev for højt prissat i stil med TDC i 2010, eller kommer det til at stå tilbage som en succesfuld notering – den næststørste i Danmark nogensinde – som bare skulle over et lille bump på vejen med kursfald den første handelsdag?

Nets’ sælgende ejere, de to kapitalfonde Advent og Bain samt den danske pensionskasse ATP, kæmper sammen med sine banker hårdt for det sidste.

Det har sendt bankerne på overarbejde for at prøve at få aktien tilbage på sporet. ­Deutsche Bank, som har opgaven som såkaldt stabiliseringsagent i bankkonsortiet, hjalp aktien massivt den første handelsdag i fredags, og mandag var det ­Nordea, som også er med i bankkonsortiet, som indtog en hovedrolle i køb af Nets-aktier. Nordea var med på købersiden i hele 94 pct. af alle Nets-aktier, der blev handlet mandag. Hvem der står bag handlerne vides ikke, men sikkert er det, at Nordea bruges til at købe aktierne.

Helt sikkert er det også, at de 12 banker bag Nets’ milliardnotering, som bl.a. tæller Nordea, Deutsche Bank og Morgan Stanley, har travlt med at afbøde skaderne og har derfor sat puljen til støtteopkøb, den såkaldte green shoe, i spil. Den pulje betyder, at bankerne har 2,36 mia. kr. til at hjælpe aktien, hvis kursen kommer under pres, sådan som det er sket. En green shoe i en aktieemission udgør typisk 15 pct. af aktieudbuddet, som det også er tilfældet i Nets. Det betyder, at bankerne sælger 15 pct. flere aktier, end der er brug for. Hvis kursen så kommer under pres, bruges pengene fra salget af de 15 pct. til at købe aktier tilbage og dermed holde hånden under kursen. Det må de gøre i den første måned efter den første handelsdag. Det er umuligt at sige hvor mange af de 2,36 mia. kr., der er brugt allerede, men helt sikkert er det, at der er pres på den pulje.

Hverken Advent, Bain eller ATP, der stadig ejer aktier i Nets, vil udtale sig om problemerne for Nets som børsdebutant.

Heller ikke de store institutionelle investorer har den store lyst til at kritisere Nets og bankerne bag – i hvert fald ikke til citat.

Det vil manden bag Fundamental Fondsmæglerselskab, Michael Voss, dog gerne. Fundamental er en lille investor i den store sammenhæng, men Voss er kendt for at sige tingene, som de er, og ofte også sige det højt, som de store investorer ikke tør. Voss styrer samtidig en investeringsforening, der tidligere har været kåret til verdens bedste målt på afkast.

»Jeg havde købt lidt Nets-aktier, men det var ikke min plan, at jeg ville beholde dem længe. Jeg har ikke hørt ret mange investorer tale om, at de vil beholde den i tre-fire-fem år. Det er lidt tankevækkende,« siger Michael Voss og fortsætter:

»Hele stemningen bliver gasset op, den er overtegnet, og interessen er meget stor, bliver der sagt, og det gør folk helt vilde. Der bliver puttet alt det sædvanlige på, som gør folk­ ­grådige. Men det er nok bare endnu et eksempel på, hvad der sker, når grådigheden tager over. Og det gælder begge sider. Alle blev vel grådige her,« siger han om Nets-aktien.

Mandag offentliggjorde investeringsbanken ABG Sundall Collier en helt ny aktieanalyse af Nets, hvor dommen var, at kursen skal ned i 130.

»Det er meget sjældent, at der kommer en større aktør ud og giver en nynoteret aktie sådan en mavepuster, som den analyse fra ABG er,« siger Michael Voss.

Introduktionskursen i fredags var 150 med et fald på førstedagen på 3,3 pct. til 145. Mandag steg aktien 2,07 pct. til kurs 148.