Her rammer de mange udsving danske aktier

Det er ikke bare aktiemarkedet, som er faldet de seneste uger. Også priserne på råvarer og olie har taget en tur nedad. Det er særligt svækket efterspørgsel fra Kina, som har sendt priserne på mange råvarer ned til niveauet omkring 2009, hvor mineindustrien var hårdt ramt af finans­krisen.

Maersk Oil Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dengang blev mange råvarepriser løftet af, at kineserne lancerede et omfattende infrastrukturprogram, der blandt andet indebar, at der blev bygget nye veje, huse og jernbaner i Kina. Men nu er den kinesiske økonomi selv i vanskeligheder.

Priserne på råvarer som aluminium og kobber er halveret de seneste fire år og har mistet yderligere seks-syv procent i de seneste uger. Også jernmalm er faldet, mens guld, der er dykket 35 procent siden 2012, har vundet en smule de seneste uger, efter at investorerne har forsøgt at finde ly for de faldende aktiemarkeder ved at købe op i det dyrebare metal.

Udsvingene rammer forskelligt

Olieprisen er siden sidste sommer blevet mere end halveret, og de seneste uger er prisen for en tønde brentolie faldet yderligere og koster i dag under 45 dollar. På det seneste er dollaren også svækket lidt i forhold til euroen. De mange udsving rammer forskelligt. Her er en oversigt over den vigtigste påvirkning, der er afhængig af, hvilken strategi virksomheder har valgt for afdækning.

Olie

Minus

Maersk Oils Indtjening er allerede dykket drastisk, og Maersk Oil har sat store besparelser i gang. Flere store projekter er allerede blevet sløjfet, og andre er i farezonen, fordi de ikke længere er rentable.

Novozymes fremstiller enzymer til produktion af bioetanol. Det bliver mindre attraktivt og sværere at sælge, når olieprisen er lav.

Plus

På længere sigt nyder flyselskabet SAS godt af lavere oliepriser. Effekten er dog forsinket af den afdækning, som flyselskaberne altid arbejder med.

Råvarer

Minus

FLSmidth bliver hårdt ramt af de lavere priser. De store mineselskaber har drastisk sænket deres investeringsbudgetter, og hele underskoven af underleverandører til mineindustrien, som FLSmidth tilhører, står til at gå hårde år i møde.

Rederiet D/S Norden, der sejler med råvarer som blandt andet kul og jernmalm, kan sandsynligvis se frem til pressede fragtrater i takt med faldende priser.

Plus

Gavner smykkeproducenten Pandora, der bruger sølv og andre råvarer i smykkerne.

Rockwool er positivt påvirket af, at priserne falder på de råvarer, som virksomheden bruger til at fremstille isoleringsmateriale.

Dollarkurs

Minus

Er negativt for Novo Nordisk, GN Store Nord, Novozymes og i mindre grad Pandora og Coloplast.

Kilde: Sydbank