ATP: Vi må vænne os til aktiekrise

Kina er ved at omstille landets økonomi. Hvis aktieuroen er udtryk for, at det ikke lykkes, er det farligt for den internationale økonomi, fremhæver direktør i ATP Carsten Stende­vad.

Direktør, ATP, Carsten Stendevad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter gode tider kommer dårlige. Sådan er det også på aktiemarkederne, og vi må vænne os til, at der vil komme nye nedture på de internationale aktiemarkeder.

Sådan lyder det fra direktør i landets største pengetank ATP, Carsten Stendevad. Han har ansvaret for forvaltning af næsten 700 milliarder kroner, som blandt andet bliver investeret i danske og udenlandske aktier.

Carsten Stendevad er ikke så overrasket over den senere tids aktieuro. Han fremhæver, at de mange rentenedsættelser de senere år og opkøbsprogrammer fra centralbankernes side har gjort investorerne forvænte med, at de får en hjælpende hånd. Det har en uheldig sideeffekt.

»Det er længe siden, vi har haft en større korrektion, og vi må vænne os til, at de vil komme igen. Problemet er, at i de senere år er aktiemarkederne begyndt at tro, at hver gang der kommer nogle virkeligt dårlige nyheder, kommer der nogen og redder dem. Det er ikke nogen sund værdiskabelse. Det ville være bedre, hvis markederne kunne klare sig selv,« siger Carsten Stendevad.

»Det er klart, at det, vi har set de seneste par dage, ikke er noget, som vi bryder os om. Men vi har haft en række år, hvor alt er steget i værdi på aktiemarkederne, og så er det ikke så overraskende, at det hele nu falder i værdi. På den lange bane følger udviklingen i de reale økonomier og finansmarkederne hinanden. Vi har i den senere tid fået en påmindelse om, at det ikke altid er tilfældet på kort sigt,« siger Carsten Stendevad.

Følger Kina tæt

Han understreger, at i den aktuelle krise er ATP ikke direkte påvirket af de kraftige kursfald i Kina. ATP har ikke investeret i kinesiske aktier. Men ATP følger udviklingen mod øst meget tæt.

Hvordan det kommer til at gå i den kommende tid, tør Carsten Stendevad ikke spå om. Han påpeger, at det kommer til at afhænge af, om aktiekrisen bunder i nogle mere grundlæggende problemer i den kinesiske økonomi.

»En del af uroen i Kina skyldes, at kineserne er ved at liberalisere deres valuta. Herudover er Kina ved at blive omstillet fra at være en eksport- og investeringsøkonomi til at være en forbrugerøkonomi. Det giver naturligt nok noget usikkerhed, men hvis uroen er udtryk for, at denne omstilling ikke lykkes, kan landet være med til at trække hele verdensøkonomien ned. Det, er vi meget bekymrede for, om kommer til at ske,« siger Carsten Stendevad.