God stemning op til weekenden

Det danske aktiemarked er i godt humør fra åbningen fredag. Stigninger til flertallet af de tunge aktier i C20-indekset betyder, at det samlede C20 Cap-indeks stiger 0,3 pct. til indeks 592,9.

Foto: Christian Als

Øverst lægger Nordea sig med en stigning på 1,2 pct. til 73,2 kr. uden større selskabspecifikke nyheder.

Lige efter Nordea ligger TDC, der stiger 0,6 pct. til 49,1 kr., mens begge Novo'er - Novozymes og Novo Nordisk stiger 0,6 pct. hver fra start.

I midten af det hele ligger evigt-volatile Vestas, der fortsætter sin sejrsgang op ad kursrampen. Aktien er steget med 248 pct. i 2013 - alene i juli er vindmøllepapiret steget fra 81,4 kr. til 110,9 kr. fredag morgen - en stigning på 0,1 pct.

På den selskabsspecifikke front har den danske transportkæmpe DSV torsdag fået droppet købsanbefalingerne hos henholdsvis Danske Bank og Alm. Brand Markets, og fredag morgen har budt på et regnskab fra den schweiziske konkurrent Panalpina, som kunne fremvise større vækst end markedet på både sø- og luftfragt.

DSV-aktien stiger 0,4 pct. fra start til 146,1 kr. per aktie.

Den syvtakkede stjerne på Esplanaden i København - A. P. Møller - Mærsk - får fredag som vanligt nyt om udviklingen i raterne, når der offentliggøres tal fra det ugentlige SCFI-rateindeks. Efter store rateløft på den vigtige Asien-Europa-rute op til 1. juli, har indekset igen vist jævne fald de seneste tre uger.

Mærsk-aktierne åbner henholdsvis 0,6 pct. lavere for A-aktien og uændret for B-aktien.

Samtidig har den franske producent af allergitabletter, Stallergenes, givet et praj til danske ALK-Abelló om, at det våde forår og den våde forsommer har betydet meget lave pollenniveauer for både græs og birk, hvilket har kostet på både drift og bundlinje hos det franske selskab.

ALK-Abelló åbner med et fald på 0,4 pct. til 449 kr. per aktie.

Chemometec har desuden holdt store flyttedag på bestyrelsesgangen i forbindelse med en ekstraordinær generalforsamling torsdag. Aktionærerne afsatte formand Stig Løkke Pedersen og næstformand Thomas Hartwig på foranledning af eksdirektør Martin Glensbjerg, der med 31 pct. af aktierne i selskabet orkestrerede kuppet. Chemometec er efter 10 minutter ikke handlet på fondsbørsen endnu.

I bunden af fondsbørsen ligger Sjælsøgruppen, der falder 4,8 pct. til 2,95 kr. per aktie.

/ritzau/FINANS