Finans i solid europæisk kursfremgang

Den nyvundne optimisme om de amerikanske bankaktier smitter af på fredagens globale finanssektor, og det danner grundlaget for endnu en dag med stigninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teknologisektoren bliver understøttet af kraftige stigninger i Alcatel-aktien grundet udsigter til overskud i andet halvår 2010. Det britiske FTSE 100 indeks stiger 2,0 pct. til 3785, mens det tyske DAX 30 indeks stiger 1,4 pct. til 4010. Det franske CAC40 indeks ligger 1,8 pct. højere i 2743.

Den fortsatte positive stemning i banksektoren har udspring i Bank of Americas positive meldinger torsdag aften, da banken er på vej mod sorte tal fra driften i 2009. Citigroups direktør Ricard Parson bekræftede efter torsdagens lukketid, at Citigroup ikke har brug for ekstra kapital fra staten. Den britiske storbank HSBC Holdings stiger 7,5 pct. til 414,8 pence, og forsikringsaktierne lod sig også rive med, hvilket kunne ses hos den tyske gigant Allianz, som stiger 4,8 pct. til 57,8 euro.

Finanssektoren fik også inspiration fra Asien, da den japanske premierminister Taro Aso gerne vil lancere en tredje hjælpepakke, som kan blive offentliggjort på G20-mødet i Storbritannien i april. Den kinesiske pendant Wen Jiabao er også parat til at øge den kinesiske hjælpepakke. Wen Jiabao udtrykte også bekymringer for den kinesiske beholdning af amerikanske obligationer T-bonds.

Alcatellucent, som er skabet ved en fusion, stiger voldsomme 13,2 pct. til 1,17 euro, efter at koncernen nu ser overskud mulighed for overskud i andet halvår 2010. Det er koncernen direktør Paul Tufano, som har udtalt til finansavisen Les Echos. Yderligere fik aktien støtte fra Bank of America, som hæver sin anbefaling på Alcatel til neutral fra underperform.

Oliepriserne steg voldsomt torsdag aften med godt 10 pct., og den fremgang blev udbygget lidt i fredagens handel til 47,8 dollar pr. tønde. Det understøtter olieudvindingskoncernerne, og franske Total stiger 1,7 pct. til 38,37 euro, mens britiske Shell Group stiger 2,0 pct. til 1579 pence. Oliebranchen afventer nu weekenden med mødet hos oliekartellet OPEC, hvor de vil diskutere muligheden for at sænke olieproduktionen for at løfte oliepriserne.

Den britiske pubkæde J.D. Wetherspoon er kommet med halvårsregnskab, og aktien stiger godt 13,8 pct. til 387,5 pence. Indtjeningen faldt på 5,4 pct. i forhold til samme periode sidste år, mens omsætningen steg 6,5 pct. til 468,7 mio. pund.

Den amerikanske fødevare- og husholdningsproduktkoncern Sara Lee vil sælge sine europæiske husholdnings- og hygiejneaktiviteter med mærker såsom Ambi Pur og Sanex, og koncernen har hyret Goldman Sachs til at finde en køber, der kan få mere end 2 mia. dollar op af lommen. Det skriver avisen Wall Street Journal, som citerer unavngivne kilder. Det japanske finanshus Nomura ser ikke nogen sandsynlighed for, at hollandske Unilever eller britiske Reckitt Benckiser vil byde på aktiviteterne.

RB-Børsen