Europa/aktier: Mulig græsk løsning spredte begejstring

Begejstring over udsigten til en snarlig løsning på den græske gældskrise forplantede sig på ugens første handelsdag som stigninger i langt størsteparten af de europæiske aktiemarkeder.

Især i Athen, hvor de toneangivende aktieindeks, ASE, steg hele 9 pct. og lukkede mandagen i 749,17.

Men også det øvrige Europa trak i grønt. I London steg FTSE 100-indekset 1,7 pct., i Frankfurt var stigningen for DAX-indekset på 3,8 pct., og i Paris steg CAC40-indekset også 3,8 pct.

Det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks steg 2,3 pct., mens de tunge aktier i Euro Stoxx 50 steg 4,1 pct., hvilket ifølge Reuters er den største daglige stigning siden august 2012.

Positiv modtagelse i Bruxelles af en en plan, som den græske regeringsleder, Alexix Tsipras, søndag præsenterede for kreditorerne, søsatte optimismen fra handelsstart, og eurogruppens formand, den hollandske finansminster, Jeroen Dijsselbloem, fulgte op med antagelse om en løsning senere på ugen.

Det græske indeks blev især trukket op af markante stigninger for de græske banker. National Bank of Greece steg 20,5 pct. i toppen af Stoxx-indekset, Alpha Bank lukkede 24,0 pct. højere, og Piraeus Bank steg 21,2 pct. ECB løftede igen mandag rammerne for lån af nødlikviditet til de græske banker.

Set over hele Europa er der stigninger i samtlige sektorindeks. Men mest for telekommunikation, der også er stærkt markeret på listen over selskaber, der klarer sig bedst i mandagens europæiske aktiehandel.

Luxembourg-selskabet Altice steg 12,7 pct. efter oplysninger om, at kommunikationskoncernen har tilbudt at købe Frankrigs tredjestørste mobiltelefonselskab ud af den franske Bouygues-koncern, hvis aktie løftes 13,3 pct.

Og teleaktien Orange fulgte i slipstrømmen med en stigning på 7,4 pct.

I Italien noterede Banca Popolare en stigning på 6,5 pct. som kvittering for en gunstig renteudvikling.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk