ECB har vundet første runde (oversigt)

 

De finansielle markeder er stadig meget nervøse, men i første omgang synes Den Europæiske Centralbank at have redet krisen af.

 

Torsdag i sidste uge opstod der akut mangel på likvider i Europa, og ECB greb hurtigt og rettidigt ind. Efterfølgende har centralbanken stille og roligt trukket den ekstra likviditet ud af markedet igen, og tirsdag formiddag skrev den i en officiel udtalelse, at tilstanden på pengemarkedet er "tilbage nær normalen". Dermed ikke sagt, at den finansielle krise er ovre.

 

FRYGT FOR SOLVENSKRISE

 

- Det ser ud til, at centralbanken har fået hold på likviditeten, men man skal huske på, at likviditetskriser altid skyldes en underliggende sygdom, og markederne er stadig nervøse for en solvenskrise, siger cheføkonom i Danske Bank Carsten Valgren til RB-Børsen.

 

- Vi befinder os i øjeblikket i ingenmandsland, hvor vi ikke ved, om vi skal op eller ned. Vi har endnu ikke set nye spøgelser, så det går den rigtige vej, og jo længere tid, der går, des større er sandsynligheden for en positiv reaktion, fortsætter han.

 

Spøgelserne er en henvisning til den franske storbank BNP Paribas, der torsdag i sidste uge overraskede alt og alle ved at fastfryse tre investeringsfonde med store engagementer i amerikanske subprime-lån. Det fik de øvrige banker til at frygte, at andre banker skjuler tab på de amerikanske lån, og det indbyrdes lånemarked mellem bankerne gik i stå. Ingen ville låne penge til hinanden, og hvis de gjorde, skete det til en ublu rente.

 

LIKVIDITET TIL ALLE

 

ECB kan ikke acceptere, at dag-til-dag interbankrenten, som er renten på bankernes indbyrdes lån, bevæger sig for langt væk fra centralbankens toneangivende rente på 4,0 pct. Derfor gik ECB ekstraordinært i markedet og tilbød bankerne at låne stort set alle de penge, de havde behov for, af ECB.

 

Torsdag fik bankerne lov til at låne 95 mia. euro af ECB til en rente på 4,06 pct. svarende til den rente, som de havde givet ved den ordinære ugentlige tildeling. Pengene skulle dog tilbagebetales allerede fredag, hvor bankerne i stedet fik tildelt 61 mia. euro ekstra fra ECB. De blev tilbagebetalt mandag med en ny tildeling på 48 mia. euro, og tirsdag, da bankerne tilbagebetalte dem, fik de så en ekstra portion likvider på knap 8 mia. euro.

 

Tirsdag er også dagen for ECB's ordinære ugentlige auktion. De likvider, som tildeles her, får bankerne først adgang til om onsdagen. ECB tildelte 310 mia. euro til at dække næste uges likviditetsbehov, og det er 17,5 mia. euro mere end ved den ordinære auktion i sidste uge. Alt i alt betyder det, at markedet tirsdag eftermiddag har 8 mia. euro ekstra i likvider, som skal tilbagebetales onsdag, og onsdag får det så 17,5 mia. euro ekstra i forhold til sidste uge. Normalt svinger den ugentlige tildeling af likviditet med op til plus/minus 20 mia. euro.

 

HØJ PRIS PÅ NY LIKVIDITET

 

Helt normal er tilstanden dog ikke, for bankerne har betalt en forholdsvis høj rente for næste uges likvider. Knap halvdelen af de 310 mia. euro har de således lånt til en rente på 4,08 pct., hvilket er auktionens laveste.

 

Auktionerne foregår på den måde, at bankerne i eurozonen fortæller ECB, hvor mange penge, de vil låne og til hvilken rente. ECB efterkommer ønskerne oppefra og ned, så de banker, der har budt den højeste rente får først. Den laveste rente, som der tildeles til, kaldes skæringsrenten, og alle banker, der har budt den eller højere, får opfyldt deres ønsker.

 

Det er ikke alle de europæiske banker, som har deltaget i de seneste dages ekstraordinære auktioner. Antallet af deltager har typisk ligget omkring 60, mens 344 banker bød ved den ordinære auktion tirsdag.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )