Danske Bank-aktien har ramt en negativ milepæl. Breder nedturen sig som ringe i vandet?

Danske Bank fik nye klø på børsen mandag, efter at storbanken havnede i en gebyrsag. Nu frygter investorer og eksperter, at andre banker har samme problem.

DANSKE BANK-MANAGEMENT/
Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen,

Hvidvasksagen i Danske Bank har gennem et stykke tid været med til at presse aktien, der mandag lukkede i sit laveste niveau i syv år.

Aktien faldt 3,1 pct. til kurs 100,70, efter det kom frem, at banken havde opsagt den tidligere vikartopchef Jesper Nielsen som chef for Banking DK. Opsigelsen kommer på baggrund af en sag, hvor Danske Bank solgte produktet Flexinvest Fri til kunder, som banken forventede, at de tabte penge på. Det har betydet, at ca. 87.000 kunder har betalt for høje gebyrer, og der venter dem en erstatning på i alt 400 mio. kroner.

Investorerne frygter nu, at gebyrsagen ikke er enestående. Derfor faldt de øvrige danske bankaktier også markant mandag; dog ikke helt så meget som Danske Bank.

»Der er en risiko for, at denne Danske Bank-sag også kan ramme de andre banker, og det var det som investorerne tog udgangspunkt i går,« siger Per Hansen, Nordnets investeringsøkonom.

Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, har beskrevet sagen som »meget alvorlig«. Tilsynet har endnu ikke undersøgt andre banker end Danske Bank, men det forventer den finansielle vagthund at gøre.

»Vi står med et problem, der formentlig strækker ud til andre danske og europæiske banker. Derfor kigger vi i øjeblikket mere bredt på den finansielle sektors  ageren på det her område,« siger Jesper Berg til Berlingske.

Ifølge Vagn Jelsøe, direktør i Forbrugerrådet Tænk, tyder meget på, at der er brug for at kigge bankerne efter i sømmene på dette område.

»Denne sag er et vink med en vognstang til andre banker om, at de også undersøger deres produktporteføljer for at se efter, om de også har gjort sig skyldige i noget tilsvarende,« siger han.

Sandsynligheden for at forløbet ligner det på en prik, som er set i Danske Bank, er dog alt i alt mindre snarere end større, vurderer Per Hansen.

»Til gengæld sætter det fokus på det afkast, som kunderne kan få i produkterne i en tid, hvor renterne er meget lave. På den måde kan det ramme de andre banker direkte eller indirekte,« siger han.

De danske banker er især presset af det lave renteniveau, som betyder, at de reelt mister penge, når en kunde sætter penge i banken. Derudover har bankerne måttet øge sine investeringer, ikke mindst drevet af stigende omkostninger til compliance.

Alene det seneste år er Danske Bank-aktien dykket med 50 pct., og spørgsmålet er nu, om aktien, der svæver omkring kurs 100, har ramt bunden?

Per Hansen vurderer, at aktiekursen meget vel kan blive endnu lavere.

»En lav aktiekurs er ikke nogen garanti for, at den ikke kan blive endnu lavere. Alt er muligt så længe at risikopræmien er i højeste alarmberedskab,« skrev han mandag i en kommentar.

Nordea holder fast i anbefalingen »køb«. Storbanken har dog tirsdag morgen sænket kursmålet for Danske Bank-aktien til 150 kroner fra 160 kroner.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Markederne lige nu - kl. 8:00

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -1,2 pct.
Kinas Shanghai Composite: -1,0 pct.
Japans Nikkei 225: -0,6 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,3 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: -0,1 pct.
Tysklands DAX 30: -0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,2 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,2 pct.
Nasdaq: -0,4 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,2 pct.

Råvarer
Olie (Brent): -0,3 pct. til 64,56 dollar
Guld: 0,6 pct. til 1.423,24 dollar

Valuta
1 dollar koster: 6,55 kroner
1 pund koster: 8,34 kroner