Dagens aktietip - torsdag

Hold fokus på den overordnede tendens

Den viden er det godt at have i bagtankerne i disse dage, hvor aktiemarkedet svinger vildt mellem lodrette dyk efterfulgt af lige så lodrette stigninger.

Hver gang de voldsomme kursfald afløses af store stigninger, rykker optimisterne altid ud og proklamerer med jubelskrig, at nu er nedturen slut, og at det nu gælder om at købe med arme og ben. Og hver gang en stigning afsluttes, myldrer mørkemændene frem med deres pessimistiske forudsigelser om syv års hungersnød.

Begge dele er lige forfejlede. Uanset om aktiemarkedets svingninger fra dag til dag kan virke voldsomme, så er det faktisk ikke særlig nyttig viden. At fokusere på svingningerne på dagsbasis bidrager primært til forvirring og gør næppe nogen klogere.

I stedet bør man kigge på markedets overordnede tendens. F. eks. hvordan aktiemarkedet set over en periode på et par måneder gennemsnitligt bevæger sig. Hvis vi iagttager det danske aktiemarked på den måde, så konstaterer vi, at markedet har bevæget sig nogenlunde sidelæns i ganske lang tid. Ganske vist med store sving op og ned, men overordnet set sidelæns.

I slutningen af sidste uge lå C20-indekset med de 20 største aktier på børsen således på samme niveau som midt i august, i slutningen af marts og i begyndelsen af februar. Med andre ord, så har aktiemarkedet altså ligget og svinget op og ned i det meste af 2007. I sådan en situation giver det ikke den store mening at tale om op- eller nedtrend. Eller om sammenbrud eller kurseksplosion.

Når kendsgerningerne gøres op, så er der p.t. tale om et marked, som marcherer på stedet. Det bør man tage i betragtning, inden man går i panik ved kursfald. Og inden euforien tager overhånd, når kurserne stiger igen.