Container-overskud i sigte

A.P. Møller - Mærsk har taget sin del af overskrifterne i de danske medier denne sommer. Den store ledelsesrokade har skabt ekstra opmærksomhed om selskabet. Her er analytikernes forventninger til halvårsregnskabet i morgen:

Ledelsesuroen vil derfor sætte sit naturlige præg på A.P. Møller - Mærsks halvårsregnskab, der offentliggøres onsdag den 29. august.

- Det vil være rart at få en indikation af, hvad vi skal ligge i den tumult, der har været. De forbigår det nok i tavshed, men det er for tiden et ledelsesmæssigt vakuum, som nok ikke kan undgå at smitte af på selskabets indtjening. Samtidig er man bange for, hvilke skeletter der kommer ud af skabene. Det kan være, at der skal laves nogle hensættelser, men det kan selvfølgelig også være, at man venter til den nye mand sætter sig i stolen, siger analytiker Stephen Rammer fra Alm. Brand Henton til RB-Børsen.

A.P. Møller - Mærsk ventes at komme ud af årets første seks måneder med et nettooverskud på 8,4 mia. kr. i forhold til et overskud på 6,9 mia. kr. i samme periode sidste år. Omsætningen ventes at være vokset til 137,8 mia. kr. fra 128,0 mia. kr. i forhold til sidste år.

I den altafgørende containerforretning ventes A.P. Møller - Mærsk atter at kunne fremvise sorte tal på bundlinien. Overskuddet fra containerdelen ventes at lande på 214 mio. kr. i forhold til et underskud på 3,7 mia. kr. sidste år. Omsætningen i containerforretningen ventes at være næsten uændret på godt 74 mia. kr. Det fremgår af medianen af 13 estimater, indsamlet af RB-Børsen i ugen op til regnskabet.

Maersk Line har været gennem to hårde år. Købet af det britisk/hollandske rederi P&O Nedlloyd i 2005 sparkede en større nedtur i gang for verdens største containerrederi. En krævende og problemfyldt indkøring af et nyt it-system, en vanskelig integration og faldende rater for fragt af containere var de tre hovedelementer i en ubehagelig cocktail for Maersk Line. Derfor var der røde tal på bundlinien sidste år, men i år er farven skiftet til sort.

- Der vil atter engang være fokus på containerforretningen. Det bliver ikke imponerende sorte tal, men det bliver sorte tal. Samtidig skal vi fokusere på kvaliteten af indtjeningen. Der er ingen tvivl om, at de har en kæmpe gevinst på salg af skibe og borerigge. Hvis du piller det ud, ser det ikke så spændende ud, påpeger Stephen Rammer.

A.P. Møller - Mærsk venter selv at komme ud af 2007 med et nettooverskud på 17 mia. kr., mens aktiemarkedet er en anelse mere optimistiske med en forventning om et overskud på 18,5 mia. kr. skabt på baggrund af en omsætning på 284,7 mia. kr.

I årsregnskabet for 2006 understregede A.P. Møller - Mærsk dog den betydelige usikkerhed i forventningerne.

- Der er betydelig usikkerhed knyttet til forventningerne for 2007. Særlig usikkerhed knytter der sig til udviklingen i containerfragtraterne, de fragtede mængder, USD kursen og olieprisen, skrev A.P. Møller - Mærsk i årsrapporten offentliggjort i marts.

Peter Rothausen fra Kaupthing/FIH venter ikke, at halvåsregnskabet fra A.P. Møller - Mærsk bliver prangende.

- Vi venter, at containerdivisionen kommer ud med røde tal, mens der samtidig er et omkostningspres i oliedivisionen. Det betyder, at den samlede indjeningsvækst bliver marginal, siger Peter Rothausen til RB-Børsen.

- Vi venter, at der har været faldende fragtrater for Mærsk i første halvår, og samtidig har der været et fald i dollaren. Den volumenvækst og de udskiftninger i ledelsen, de har lavet, er ikke nok til at opveje de her negative ting, konstaterer analytikeren, der peger på, at det helt store spørgsmål vil være engangsindtægter.

- Det bliver spændende at se, hvordan skibssalg vil påvirke resultatet i containerdivisionen. I hvor høj grad påvirker skibssalg indtjeningen? Det er det helt store spørgsmål. Hvad ligger der i deres helårsforventninger af gevinster på skibssalg og rigge, spørger Peter Rothausen.

Han vurderer, at ledelsesuroen ikke vil få den store betydning for halvåret.

- De sagde sidste år, at de ville have fuld fokus på at genskabe profitabiliteten i forretningen. Det er rigtigt, at der er et ledelses-vakuum, men der er ingen ændringer i strategien, og derfor tror jeg ikke, det vil have den store betydning, konstaterer han.

2007 har været et godt år for aktionærene i A.P. Møller - Mærsk. Siden starten af året er aktierne i A.P. Møller - Mærsk steget med knap 30 pct., mens det toneangivende C20-indeks i samme periode er steget med 10 pct.

A.P. Møller - Mærsk-aktierne lukkede tirsdag - dagen før halvårsregnskabet - 2,7 pct. lavere til 69.000 kr. pr. aktie.