Banker trak op på aktiemarkedet

Tirsdagens nedtur på de amerikanske aktiemarkeder medførte en hård start på onsdagens handel på Københavns fondsbørs. Stemningen vendte dog henover middag, og sluttede med fremgang i C20-indekset, der lukkede 0,6 pct. højere i 251,9.

Læs mere
Fold sammen
Især bankaktierne fik luft under vingerne efter opjustering fra den norske storbank Dnb Nor.

- Ligesom det var USA, der stod for den negative åbning, var det også USA, der vendte det igen, efter der florerede rygter om, at den nye amerikanske regering ville komme med en tilføjelse til bankpakken. Generelt var der flere af de cykliske aktier, der så en rebound-effekt og endte med pæne stigninger, sagde chefrådgiver Michael Borre fra Nordea til RB-Børsen.

Den danske banksektor, der ellers var hårdt ramt i handelens første timer endte med solide stigninger. Stemningsskiftet kan henføres til den norske storbank Dnb Nor, der i den sene handel hævede forventningerne til 2008, samt de amerikanske bankpakke-rygter. Nordea lukkede 4,1 pct. højere i kurs 30,3, mens Sydbank steg 5,3 pct. til kurs 74,0. Aktierne i Danske Bank fik dog aldrig vendt minus til plus, og lukkede 0,5 pct. lavere i kurs 55,3 - dog efter at have været handlet så lavt som i kurs 50,8 tidligere på dagen.

Carlsberg sluttede tirsdagens handel 3,1 pct. højere i kurs 174. Den russiske internetside Kommersant.ru skrev onsdag morgen, at den russiske centralbank stopper devalueringerne af rublen, og at rublen derfor ser ud til at have nået bunden mod euro og dollar. Carlsberg, der henter store dele af sine indtægter i Rusland, har den seneste tid været hårdt ramt devalueringer af rublen.

- Carlsberg bliver hjulpet af meldingen fra Rusland, og det er med til at skabe lidt ro om aktien, vurderer afdelingschef for skandinaviske aktier, Ole Kjær Jensen, fra Sydbank.

A. P. Møller-Mærsk faldt 0,4 pct. til kurs 27.100. Lindøværftets bestyrelse meddelte onsdag, at Lindøværftet skal deles op, og at de enorme arealer skal lejes ud til anden tung industri. Det vil forhåbentlig skabe job til de medarbejdere, der fremover ikke vil være brug for på selve værftet.

Novo Nordisk lukkede 1,4 pct. højere i kurs 298. Glaxosmithklines antifedmeprodukt Alli (orlistat) kan nu købes i håndkøb, efter at det onsdag fik grønt lys fra EU-kommissionen. Novo Nordisk er også på vej med fedmemedicin i form af en ny variant af liraglutide GLP-1.

Novozymes steg 0,7 pct. til kurs 407. Torsdagen inden markedsåbning er selskabet aktuel med sit årsregnskab, hvor salget af enzymer til vaskemiddelindustrien vil være i fokus.

Thrane & Thrane faldt 5,7 pct. til kurs 140,5, efter at selskabet meddelte, at det vil afskedige 90 af selskabets 700 medarbejdere for at spare ca. 30 mio. kr. årligt. Til gengæld udgiftsføres der en enkeltomkostning på 14 mio. kr. i selskabets tredje kvartal, som ender ved udgangen af januar i år. Producenten af kommunikationsudstyr meddeler samtidig, at salget udvikler sig i overensstemmelse med forventningerne, og at det derfor fastholder sine forventninger for hele året.

RB-Børsen