Storbanker får voldsomme kursklø

Danske Bank, Nordea og en række andre europæiske storbanker får voldsomme kursklø, fordi investorerne frygter for nye stortab og flere redningspakker, som vil gå ud over aktionærerne.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Danske Banks aktionærer er i dag blevet op til 8,6 procent fattigere, mens Nordeas aktiekurs i løbet af onsdagen er faldet op til 8,3 procent, efter et fald på 7 procent tirsdag.

Det skyldes ikke specifik frygt for de to storbanker, men at investorer i både USA og Europa i stigende grad tror på, at de største bankers problemer er så omfattende, at de kan ende med at blive nationaliseret.

I USA faldet det amerikanske aktieindeks for banker til det laveste niveau i mere end 15 år, og også i Europa fik specielt de største banker alvorlige klø i dag.

Frygt for nationalisering af gigantbank
Frygten koncentrerer sig i dag først og fremmest om London-baserede Barclays, der i dag er faldet med op til 35 procent, af frygt for at banken, der målt på egenkapital er verdens fjerdestørste, vil ende med at blive nationaliseret. En frygt, der i går skar voldsomt i aktiekursen i en anden gigantbank, Royal Bank of Scotland.

I begyndelsen af januar steg en række banker, særligt i Norden, fordi mange investorer og analytikere troede at det værste var overstået. Imidlertid er Barclays Bank nu 62 procent mindre værd end ved udgangen af 2008. og faldet med 85 procent på et år.

Nordea har mistet en fjerdedel af sin værdi i år
Nordea, der sammenlignet med blandt andre Danske Bank, Swedbank og SEB relativt set klarede sig langt bedre gennem det for investorer rædselsfulde 2008, har også fået en virkelig kold skulder af investorerne i år. I løbet af de første 21 dage af 2009 er Nordeas aktiekurs faldet med godt 25 procent.

Jyske Bank fik også klø i dag med et kursfald på 5,8 pct., mens Svenska Handelsbanken blev sendt op til 13,5 procent lavere i dag. SEB faldt op til 6,2 procent, men ligger kl. 12.30 til et plus på 3,8 procent. Det kommer vel at mærke efter et kursfald på ikke mindre end 15,1 procent i går, tirsdag.

Blandt dagens få vinderbanker er Fionia Bank, der stiger næsten 15 procent. Det kommer dog efter et fald på knap 23 procent tirsdag, og et minus på 11 procent mandag.