Asien trækker op - Japan tager en pause

De fleste asiatiske aktiemarkeder bliver mandag morgen trukket op af gode data fra Kina, men markedet i Tokyo kan ikke følge med oven på den længste række af kursstigninger i træk siden starten af 1970erne.

Foto: EVERETT KENNEDY BROWN

Investorernes fokus er vendt mod regnskaberne, og her kan de japanske industrivirksomheder endnu ikke følge med på den positive bølge som har ramt USA og Kina.

Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks ligger mandag med et minus på 0,1 pct. ved middagstid i den centralasiatiske tidszone.

Efter uger med markante stigninger, starter det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, ugen med et fald på 0,7 pct.

Investorerne har vendt fokus mod indtjeningen hos de japanske koncerner, og her har Fanuc, der producerer industrirobotter, nedjusteret forventningerne til hele året. Aktien som er med i Nikkei 225 falder 5,5 pct. Til gengæld kan det bredere Topix-indeks holde næsen oven vande. Indekset stiger 0,1 pct.

Børserne i Shanghai og Shenzhen lægger stærkt ud mandag. Nye tal fra National Bureau of Statistics i Beijing viser, at de kinesiske industrivirksomheder havde en stigning i nettoindtægterne på 17 pct. i december i forhold samme periode året før. Stigningen kommer efter en vækst i indtjeningen på knap 23 pct. i november.

De gode data trækker hele det kinesiske marked op mandag morgen, hvor Shanghai Composite stiger 1,6 pct., og CSI 300 øger med hele 2,2 pct. Hang Seng i Hongkong ligger samtidig med et plus på 0,4 pct. Indekset trækkes blandt andet ned af en nedjusterng fra shipping-giganten China Cosco. China Cosco-aktien faldt 5,8 pct.

I Seoul er der til gengæld bekymring over det stigende værdi af landet valuta især i forhold til den japanske yen. Kospi-indekset trækker ned med 0,5 pct.

Det australske marked er lukket mandag.