Aktier/tendens: Sur stemning fortsætter efter nedturen

De europæiske aktier er indikeret lavere torsdag efter onsdagens kurstæsk på mellem 5 og 6 pct. De danske aktier i C20-indekset, som torsdag dykkede 5,4 pct. til 252,17, ventes ligeledes at få det svært i åbningshandlen. Markedsstemningen er presset af flere dårlige nøgletal. Det problemramte Bang & Olufsen er over middag aktuel med halvårsregnskab.

- Vi ser en negativ åbning torsdag morgen i omegnen af 0,5-1 pct. Der kommer mange dårlige nøgletal i øjeblikket og mange af dem er 'priset' ind i aktiekurserne, men et så skuffende tal for de japanske maskinordrer, som vi så her til morgen, kan ikke undgå at have en negativ effekt. Vi venter ellers en stille handel op mod ECB's rentebeslutning i eftermiddag. Herhjemme aflægger B&O regnskab, og her vil fokus især være på selskabets omkostninger, gæld og fremtiden. Vi vil holde godt øje med selskabets meddelelser om nye produkter og andre tiltag, der kan være med til at vende skuden, siger aktiehandler Rasmus Grann fra Jyske Bank til RB-Børsen

Nøgletal: Onsdag eftermiddag kom der tal for det amerikanske detailsalg i december, hvilket skuffede fælt, samtidig med at samme tal for november blev nedrevideret. Tallene vidner om den dystre situation, som den amerikanske økonomi befinder sig i. Natten til torsdag blev de seneste tal for maskinordrer i Japan frigivet, og disse skuffede ligeledes og var med til at sende de asiatiske aktier ned.

Carlsberg: Carlsberg vil fyre 150 medarbejdere i Danmark. Vi vil accelerere vores effektiviserings-bestræbelser i forhold til både timing og omfang, fordi vi forudser en fremtidig markedsudvikling med større usikkerhed og flere risici. I Norge er der forandringer, som skyldes, at produktionen forventes at falde i 2009 på grund af højere afgifter på ikke-alkoholiske drikkevarer. I Baltikum vil Carlsberg accelerere sit restrukturerings-program grundet voldsom nedgang i landenes økonomier og forøgelse af afgifterne, som begyndte i sidste kvartal i 2008. Bryggeriet lukkede onsdag 5,2 pct. lavere i kurs 183,5.

Bryggerigiganten SabMiller er aktuel med markedsopdateringen, som viser at det organiske volumensalg faldt 1 pct. SabMiller skriver, at udviklingen har været på linje med forventningerne. Bryggeriet ser svaghed i flere markeder, hvor det globale salg er ramt af den økonomiske situation, og det har også givet en påvirkning af salget på Emerging markets (nye markedet).

Vestas: Vindmølleproducenten, der onsdag faldt massive 11,2 pct. til kurs 292,5, får hævet sit kursmål hos finanshuset ING. ING vurderer, at Vestas bliver en af de store vindere, når regeringer verden over vedtager stimulanspakker, og finanshuset fastholder sin købsanbefaling af Vestas-aktien.

DSV: Transportkoncernen dykkede onsdag 9,2 pct. til kurs 54,5, efter at selskabet meddelte, at det havde købt en større andel af DFDS.

Bang & Olufsen: Forbrugerelektronikkoncernen lukkede onsdag 6,4 pct. lavere i kurs 66, og torsdag efter middag er selskabet aktuel med sit halvårsregnskab.

SAS: SAS' bestyrelsesformand Fritz Schur varsler yderligere krav om besparelser til medarbejderne, til trods for at selskabet onsdag kunne offentliggøre, at det har skåret 1 mia. kr. af luftfartselskabets medarbejderudgifter, hvilket svarer til 12 pct.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )