Aktier: Yellen svingede taktstokken

De amerikanske aktieinvestorer havde fredag øjne og ører stift rettet mod Federal Reserve-topchef Janet Yellen, der deltog i en diskussionsrunde på Harvard University.

Læs mere
Fold sammen

Centralbankchefen bemærkede, at en forbedring i den amerikanske økonomi sandsynligvis berettiger endnu en renteforhøjelse "i de kommende måneder", og reaktionen var en øjeblikkelig styrkelse af dollar.

Fredag lukkede S&P 500-indekset med et plus på 0,4 pct. i 2099,66. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,3 pct. til 17.876,22, mens Nasdaq-papirerne lukkede med dagens største stigning på 0,7 pct. i 4933,50.

- Yellen havde sendt hele sit hold ud og signalere det inden i dag. Det er en bekræftelse mere end noget andet - vi havde alle sammen gennem en hel uge hørt fra de forskellige topfolk, at tonen hos FOMC-medlemmerne (den pengepolitiske komite, red.) ikke var specielt blød. Yellen bekræftede skriften på væggen i dag og bukkede det i neon, mener aktiechef Michael Antonelli fra Robert W. Baird & Co. i Milwaukee ifølge Bloomberg News.

UGEN GAV PÆNT POSITIVT RESULTAT

Efter fredagens positive marked fik S&P-indekset hevet ugens plus op på 2,3 pct., mens Dow Jones sluttede ugen med en samlet stigning på 2,1 pct. Nasdaq steg hele 3,4 pct. over de fem dage, trukket godt op af et plus i Apple på 5,4 pct. og en stigning i Microsoft på 3,4 pct.

Mandag morgen handles de amerikanske futures med stigninger på 0,2-0,3 pct. Selve Wall Street holder lukket på grund af Memorial Day.

Fredagens nøgletal viste som ventet en opjustering i den økonomiske vækst i første kvartal. Men justeringen var ikke helt så stor som estimeret, idet økonomien voksede 0,8 pct. opgjort i annualiserede tal i den anden opgørelse af bruttonationalproduktet, BNP.

Konsensus blandt økonomerne var en vækst på 0,9 pct., mens den første opgørelse af væksten lød på 0,5 pct.

Det private forbrug viste en uændret vækst på 1,9 pct. i kvartalet, hvor økonomerne havde ventet en oprevidering til 2,1 pct.

Federal Reserves foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, viste som ventet en uændret stigningstakt på kvartalsbasis på 2,1 pct.

Fredagens sidste økonomiske data viste en nedjustering af forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan. Indekset landede på 94,7 , efter at den foreløbige havde vist et indeks på 95,8. Økonomerne havde ventet et endeligt resultat på indeks 95,4.

FULDT HUS MED FINANS SOM TRUMF

Der var fuldt hus på sektorbasis i S&P med stigninger i samtlige ti underindeks. Ikke uventet lå finanssektoren i top, da netop bankerne vil få stor glæde af højere renter. Finanssegmentet steg 0,7 pct.

Blandt enkeltaktierne var der bud efter Google, der sent torsdag fik rettens ord for at kunne snige sig uden om et krav på op til 9 mia. dollar fra it-kollegaen Oracle. Oracle mente, at Google skulle have licens til at bruge programmeringssproget Java til at udvikle styresystemet Android til mobiltelefoner. Det afviste domstolen, og Google, eller rettere Alphabet, der er moderselskabet bag søgegiganten, steg 1,5 pct., mens Oracle lukkede 0,3 pct. højere.

/ritzau/FINANS