Aktier: Vestas steg på amerikansk anbefaling i nervøst C20

Læs mere
Fold sammen

Vestas var en af få aktier, der undslap den trykkede stemning på den københavnske børs tirsdag.

De danske investorer vendte tilbage fra pinseferien med bekymrede miner, da uro om den makroøkonomiske udvikling og nervøsitet forud for ugens begivenheder tog overhånd og gav overvægt af kursfald.

Der er både valg i Storbritannien, vidneudsagn fra tidligere FBI-chef James Comey i Senatet og rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB), som alle tre finder sted torsdag og risikerer at give udsving i markederne.

Samlet faldt C20 Cap med marginale 0,02 pct. til 1166,17 og klarede sig dermed lidt bedre end resten af Europa, hvor der var lidt større indeksfald i et ellers nyhedsfattigt marked.

En undtagelse fra stilstanden herhjemme var Vestas, der nød godt af positiv opmærksomhed på flere fronter. Blandt andet havde analytikerne i Goldman Sachs i pinsedagene gransket vindbranchen og konkluderet, at der er mere potentiale i Vestas-aktien, så investeringsbanken løftede sit kursmål til 730 kr. fra tidligere 640 kr.

Dertil kom, at Vestas tirsdag annoncerede vindmølleordrer til Grækenland og Argentina på i alt 268 megawatt, og samtidig kom det halvejede datterselskab MHI Vestas med en opdatering af sin offshore-mølle, så den nu har en kapacitet på 9,5 megawatt. Det var med til at sende Vestas-aktien til tops i C20 med en stigning på 4,7 pct. til 601 kr.

Med i C20-toppen var også Lundbeck, der har købt sig ind i et israelsk selskab, Immunobrain Checkpoint, der arbejder på medicin mod Alzheimers sygdom. Medicinalaktien steg 2,2 pct. til 350,30 kr.

Genmab fik opmærksomhed, efter at selskabet har vist sig frem på kræftkonferencen Asco i Chicago. Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen hæfter sig her ved positive resultater fra et fase 1b-studie, hvor Darzalex prøves som førstebehandling i kombination med kræftmidlerne Revlimid og Kyprolis samt Dexamethason.

Genmab-aktien endte 0,1 pct. højere i 1454 kr.

I bunden lå Jyske Bank med et fald på 2,6 pct. til 360,40 kr. - et dyk på 9,60 kr. - hvilket dog delvis kan tilskrives, at aktien nu handles uden retten til et ekstraordinært udbytte på 5,60 kr. per aktie.

Størst regulært fald var der i Mærsk-aktierne, der blev ramt af både uroen i Qatar og et fald i olieprisen. Selskabets olieproduktion i det arabiske land er ikke påvirket, fortæller Mærsk, men det holder nøje øje med situationen, lyder det i en kommentar til Ritzau.

Samtidig er der strejker på havnene i Spanien, hvilket giver forstyrrelser for containertrafikken. Mærsk B-aktien faldt 1,8 pct. til 12.650 kr.

Uden for C20 strålede Veloxis med en stigning på 8,9 pct. til 1,23 kr. Selskabet har indgået to partneraftaler for henholdsvis det canadiske og det kinesiske samt taiwanesiske marked. Som led i begge aftaler vil Veloxis modtage forudbetalinger og skal desuden levere sit lægemiddel Envarsus XR til en aftalt pris.