Aktier: Vestas og Mærsk i storform gav C20-comeback

Der var atter god stemning på det danske aktiemarked onsdag, hvor Mærsk og Vestas med pæne stigninger var med til at sikre fremgang i C20 Cap-indekset.

Pressemøde på Vestas i Randers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen

Det danske eliteindeks lukkede 1,6 pct. højere i 952,28 på sidste dag i tredje kvartal. Det ændrer dog ikke ved, at kvartalet har været et mareridt på de finansielle markeder, hvor C20 Cap-indekset er faldet knap 3 pct. de seneste tre måneder, hvilket ikke er set ringere siden andet kvartal 2013.

- Vi er på vej ud af et af de mest brutale kvartaler længe, men markederne bliver i dag løftet af, at nogle af de sektorer, der har været hårdt ramt, får en smule medvind, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank.

- Bilsektoren bliver løftet af tiltag fra Kina, der sænker afgifter på mindre køretøjer. Derudover har Glencore (presset minekoncern, red.) også fået et løft igen, og de to faktorer trækker markederne op, hvor Danmark følger med i slipstrømmen, siger han.

Blandt selskaberne herhjemme var der fremgang til Vestas, der annoncerede en ordre på 93 megawatt i Finland. Vestas-aktien steg 3 pct. til 346,60 kr.

Det var dog ikke helt nok til en førsteplads i C20-regi. Her sluttede ingredienskoncernen Chr. Hansen, der både blev onsdagens og månedens bedst præsterende aktie. Onsdag steg aktien 4,2 pct. til 373 kr.

I samme luftlag endte Mærsk-aktien, som efter en drøj september trods alt sluttede måneden med fremgang. Aktien endte 2,2 pct. højere i 10.270 kr.

Der var også en smule medvind til biotekselskabet Genmab, som de seneste dage har været under hårdt pres efter et tweet fra præsidentkandidaten Hillary Clinton, som har gjort klar til kamp mod høje medicinpriser.

Genmab-aktien steg 1,7 pct. til 611,50 kr. Derimod var kursløftet hos Novo Nordisk mere beskedent med et hop på 0,3 pct. til 358,20 kr. Dermed har det endnu ikke givet et kursløft, at medicinalkoncernen i sidste uge fik godkendt insulinpræparatet Tresiba i USA.

I bunden af eliteindekset - som den eneste faldende aktie - sluttede telekoncernen TDC. Østre Landsret slog onsdag fast, at telekoncernen godt kan blive pålagt at efterkomme rimelige anmodninger om adgang til og anvendelse af dele af TDC's kabelnetværk fra kunder hos konkurrenter. Aktien faldt 0,1 pct. til 34,37 kr.

Uden for C20 Cap-indekset var der fokus på regnskabet fra Bang & Olufsen, der kunne fremvise pæn vækst i omsætningen i første kvartal, men til gengæld fortsat har problemer med at tjene penge fra driften, der gav et minus på 104,7 mio. kr.

Det kan dog se lysere ud i næste uge, hvor selskabet vil løfte sløret for et "imponerende produkt", lød det fra topchef Tue Mantoni. Det beroligede måske investorerne. Aktien steg med 8,9 pct. til 46,40 kr.