Aktier: Svingende dag sluttede med samlet minus

De amerikanske aktiemarkeder sluttede mandagens handel marginalt lavere efter en dag med udsving mellem positivt og negativt territorium.

Læs mere
Fold sammen

Råvare-sektoren blev tynget af faldende metalpriser, selvom det lykkedes aluminiumsproducenten Alcoa at lægge kraftigt fra.

S&P 500-indekset sluttede mandag med et fald på godt 0,1 pct. til 2086,59, mens de tunge aktier i Dow Jones droppede 0,2 pct. til 17.792,68. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens mindste fald under 0,1 pct. i 5102,48.

Omsætningen på New York Stock Exchange steg til 860 mio. aktien, mens omsætningen på Nasdaq-børsen var uændret 1,6 mia. aktier.

- Der er endnu flere gode grunde end sædvanligt til at sidde på hænderne i Thanksgiving-ugen. Det er en kombination af mangel på positiv reaktion i oliemarkedet for at få priserne op, og det stammer også en smule fra situationen vedrørende Bruxelles. Med de ting, som sker i Europa, spørger investorerne sig selv, om det virkeligt er nødvendigt at kaste sig over markedet efter sidste uges stigning på 3 pct., vurderer strateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co i New York over for Bloomberg News.

De fortsat faldende metalpriser trak råvaregiganterne ned.

Minekoncernen Freeport-Mcmoran lukkede med et minus på 3 pct., og også aluminiums-producenten Alcoa stod til at få ørerne i maskinen. Men her spillede aktivistinvestoren Elliott Management investorerne et puds med oplysninger om en ejerandel på 6,4 pct. Alcoa-aktien er "væsentligt undervurderet" lød det efter et fald i aktiekursen på over 40 procent i løbet af året. Alcoa steg 4,4 pct.

Medicinalgiganten Pfizer blev enig med irsk-baserede Allergan om en gigantfusion til 160 mia. dollar. Det er den største handel i medicinalsektoren og den næststørste fusion nogensinde - kun overgået af Vodafones køb af britiske Mannesmann i 1999 for 170 mia. dollar.

Med fusionen kombineres Viagra og Botox, hvor det fusionerede selskab får hjemsted i Irland, mens hovedkvarteret er i New York. Dermed slipper Pfizer ifølge Financial Times for at betale amerikansk skat - en model, som USA's præsident Barack Obama er stærk modstander af. Den politisk kontroversielle handel gav da også bagslag på Wall Street, hvor Pfizer faldt 2,6 pct., og Allergan droppede 3,4 pct.

En anden aktivistinvestor - Carl Icahn - har kastet sin kærlighed på endnu et berømt amerikansk selskab. Denne gang er det Xerox Corporation, som Carl Icahn har opbygget en 7,1 pct.s ejerandel af. Aktierne, der er faldet 22 pct. i år, er undervurderet, lyder det fra Icahn, der vil have "drøftelser med Xerox' bestyrelse om at forbedre driften og forfølge strategiske alternativer". Målet er at opnå repræsentation i bestyrelsen, og Xerox-aktien lukkede med en stigning på 2,8 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden tirsdag morgen med minimale udsving rundt om nul.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk