Aktier: Nordea til tops trods øgede krav

Skarpere krav til den finansielle polstring skræmmer ikke storbanken Nordeas investorer, og aktien stryger til tops i et C20 Cap-indeks, der generelt er i pænt humør fredag.

Læs mere
Fold sammen

Det danske eliteindeks stiger 0,9 pct. til 963,05 og har dermed sin tredje dag i træk med fremgang. Det er dog kun lige nok til at kompensere for de fald, ugen blev indledt med, og indeksniveauet er næsten på samme niveau som sidste fredag.

For Nordea er der umiddelbart to dårlige nyheder i markedet, men det forhindrer ikke bankaktien i at være den bedste danser på C20-gulvet med en stigning på 2 pct. til 76,60 kr.

Dermed trodser aktien både lidt malurt i bægeret fra finanshuset Goldman Sachs, der har sænket kursmålet for Nordea til 97,07 kr. fra 103,59 kr., og fra det svenske finanstilsyn, Finansinspektionen, der øger kapitalkravene til storbanken.

Banken skal fremover have en polstring på 15,4 pct. i kernekapital, hvor niveauet tidligere har været 14,9 pct. på grund af øgede krav til intern risikostyring.

Banken havde dog allerede ved halvårsregnskabet en kernekapital på 16,0 pct., og der er umiddelbart ikke noget langsigtet alvorligt i, at det svenske finanstilsyn hæver kravet, vurderer analysechef Bjørn Schwarz i Sydbank.

- Dels havde banken flaget for, at der ville komme et øget krav, og dels vurderer jeg, at det vil være af midlertidig karakter, da det relaterer sig til it-systemet, som er under fornyelse, siger Bjørn Schwarz til Ritzau Finans.

Bankkollegaen Danske Bank har fået løftet kursmålet til 225 kr. fra 200 kr. af det amerikanske finanshus Goldman Sachs, der fastholder anbefalingen "neutral". Det hjælper banken med op i toppen af C20, hvor den stiger 1,6 pct. til 204,20 kr.

FLSmidth rider også videre på torsdagens positive bølge, efter at selskabet indgik en etårig serviceaftale med Heidelbergcement om optimering af en norsk cementfabrik.

- FLSmidth har været meget under pres grundet råvarepriserne. Over de senest dage er aktien kommet pænt igen, og jeg kan godt se, at der kommer mere interesse for den igen i dag, derhen af at vi har en positiv udvikling hos nogle af de selskaber, som FLSmidth blandt andre sammenligner sig med ude i verden, vurderer aktiehandler Kim Sejdelin fra Jyske Bank over for Ritzau Finans.

Ingeniøraktien ligger næstøverst med et løft på 1,8 pct. til 232 kr.

Medicokoncernen Coloplast har fået løftet anbefalingen af finanshuset JP Morgan til "neutral" fra "undervægt" fredag. I samme omgang blev kursmålet løftet til 430 kr. fra 397 kr. Selskabets aktie holder sig dog til midten af C20-feltet med en fremgang på 1,1 pct. til 480,40 kr.

Carlsberg-koncernen kan fredag morgen læse om, at Storbritanniens største supermarkedskæde, Tesco, er i gang med at rydde op på hylderne, og at det nu koster hyldeplads for Carlsberg-produkter. Det skriver flere britiske medier, blandt andre the Drum, the Grocer og marketingmagazine.co.uk.

Tesco er i gang med at reducere antallet af produkter i supermarkedskædens butikker med op til en tredjedel, da selskabet står midt i at strømline kundernes oplevelse i butikkerne.

Nyheden ser dog ikke ud til at bekymre investorerne, som sender bryggeriaktien op med 1,4 pct. til 514 kr.

I det hele taget er der ingen C20-aktier, der falder fredag. Novozymes og GN Store Nord ligger stort set uændret i bunden af indekset, uden at der dog er særlige nyheder om de aktier.

Uden for eliteindekset stiger Royal Unibrew-aktien fredag morgen 4 pct. til 255 kr. Tidligere på morgenen kom nyheden om, at det japanske finanshus Nomura har indledt dækning af aktien med et "køb" og et langsigtet kursmål på 290 kr., og det lader investorerne til at tolke som et godt tegn.

I den kedelige ende falder Speas-aktien 8,6 pct., eller 1470 kr., til en kurs på 15.650 kr. Den udvikling dækker dog over en underliggende stigning, da aktien fredag handler uden ret til et udbytte på 2000 kr., som rammer aktionærernes bankkonti næste uge.

Atlantic Petroleum fortsætter desuden sine dårlige takter og dykker 1,9 pct. til 20,90 kr. Det er tæt på bundrekord for det likviditetspressede olieselskab, som fredag er kommet med produktionstal.