Aktier: Medvind til britiske EU-modstandere gav europæiske kursfald

Der var fald på samtlige europæiske børser torsdag, hvor investorerne blandt andet lod sig tynge af, at flere meningsmålinger indikerer et farvel til EU for briterne, der 23. juni skal en tur til stemmeurnerne.

Det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks dykkede torsdag 0,6 pct., og det var sjette dag med minus ud af de sidste syv.

- Som jeg ser det, så er det to forhold, der trækker markedet ned. Den japanske centralbank undlod at komme med flere pengepolitiske lempelser natten til torsdag, siger Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA.

- Det overraskede negativt og satte sig i aktierne i Japan, hvilket har været med til at påvirke stemningen negativt i Europa. Samtidig spiller hele spørgsmålet omkring Storbritanniens fremtid i EU ind, siger han.

To meningsmålinger torsdag viste størst støtte til et EU-farvel forud for afstemningen i næste uge.

Blandt selskaberne var der hug til det svenske teleselskab Tele2. Den amerikanske storbank Morgan Stanley vurderer, at selskabet får det svært i konkurrencen med lavprisselskaber på det svenske marked og har derfor sænket anbefalingen af aktien til "undervægt", skriver Bloomberg. Tele2-aktien dykkede 3,6 pct.

Omvendt var der fremgang til flere selskaber, som arbejder med at udvinde guld og sølv, da de disse to metaller i øjeblikket stiger i pris som følge af uro på aktiemarkedet.

Det betød fremgang til britiske Randgold Resources, der steg 4,8 pct. i London, mens Fresnillo - også fra Storbritannien - fulgte efter med et kurshop på 1,8 pct. De to selskaber var blandt de kun 50 selskaber i Stoxx 600, som oplevede fremgang torsdag.

/ritzau/FINANS