Aktier: Markedet fandt optimismen frem til sidst i Europa

De europæiske aktiemarkeder endte onsdag i positivt terræn, efter at en stribe af kontinentets koncerner ellers havde fremlagt skuffende regnskaber og trukket indeksene ned dagen lang.

Det paneuropæiske Stoxx 600-indeks steg med omkring 0,1 pct., mens de toneangivende børser i Frankfurt, London og Paris løftedes med mellem 0,2 og 1 pct.

Det meste af dagen var kontinentets aktiemarkeder ellers præget af en mismodig stemning. Den vendte dog sidst på handelsdagen og en halv time før børslukning på Københavns Fondsbørs kom der endda opløftende nyheder.

Data fra USA viste nemlig, at de amerikanske råolielagre godt nok var steget. Men lagerbeholdningen viste sig alligevel at være lavere end en rapport fra industrien havde antydet.

Kort efter steg olieprisen, og de europæiske indeks fulgte trop.

Hvor markedet fandt en smule opløftende nyt om olieprisen, trak en stribe skuffende regnskaber de europæiske aktiemarkeder ned i løbet af onsdagen.

Den tyske kemikoncern BASF var presset af netop de lave olie- og gaspriser, som tvinger selskabet til at foretage nedskrivninger i olie- og gassegmentet for 600 mio. euro.

BASF-aktien faldt med cirka 1,6 pct.

Den schweiziske medicinalkoncern Novartis, der er partner med danske Genmab, led i fjerde kvartal under en styrket dollar og en skuffende udvikling i øjeplejeforretningen Alcon.

Novartis-aktien dalede med omkring 4,4 pct.

Skuffende nyt var der også fra Royal Bank of Scotland, som meddelte, at banken må nedskrive 3,6 mia. pund af værdien af aktiverne, samtidig med at der er afsat flere penge til tidligere tiders forseelser.

Bank-aktien blev sænket med knap 2,5 pct.

Den britiske halvlederproducent ARM Holdings, hvis teknologi anvendes i de fleste smartphones, oplevede et fald i aktien på rundt regnet 2,5 pct. oven på et skuffende regnskab fra Apple.

/ritzau/FINANS

 

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk