Aktier: Mærsk ventes atter at stjæle opmærksomheden

Fredag var A.P. Møller-Mærsk regnskabsaktuel og derved dagens helt store samtaleemne, og meget tyder på, at rederiet atter kommer til at stjæle opmærksomheden på aktiemarkedet mandag.

I weekenden blev det nemlig bekræftet, at Mærsk taler med rederiet Neptune Orient Lines (NOL), der har base i Singapore, om at overtage selskabet. Det samme gør franske CMA CGM, og Neptune Orient Lines har nu bekræftet, at selskabet har indledt forhandlinger med begge parter.

- Det, tror jeg, vil sætte dagsordenen for Mærsk i mandagens handel. Det var ikke umiddelbart den overtagelse, vi anså for værende mest sandsynlig, da Mærsk næsten lige har købt skibe, og denne handel vil jo blot øge kapaciteten yderligere. Det ligner en af Mærsks gamle discipliner om at geare op i nedture for at stå endnu stærkere i den næste optur, siger Michael Borre, der er chefaktiespecialist i Nordea, til Ritzau Finans.

Og dér ophører opkøbsplanerne ikke, for mandag morgen meddeler Mærsks olieselskab, Maersk Oil, at det har indgået aftale om køb af landbaserede olieaktiver i Kenya og Etiopien fra Africa Oil Corporation, der sælger halvdelen af sine aktier i sammenlagt fem efterforskningslicenser.

Maersk Oil lægger en forudbetaling på 365 mio. dollar, inklusive efterforskningsomkostninger. Desuden er der fremtidige betalinger på op til 480 mio. dollar.

Nyheden kan give Mærsk-aktien en smule medvind i mandagens handel, vurderer Sydbank-analytiker Jacob Pedersen over for Ritzau Finans. Fredag steg rederiaktien 2,4 pct. til 10,510 kr.

Medvind kan ligeledes ramme vindmølleproducenten Vestas, som i kølvandet på torsdagens imponerende regnskab har fået hævet sit kursmål hos en række finanshuse. Mandag er det kommet frem, at SEB har hævet kursmålet for aktien til 455 kr. fra 415 kr., mens Carnegie har hævet sit til 450 kr. fra 410 kr. Begge anbefaler uændret ”køb”, fremgår det af data fra Bloomberg News. Vestas-aktien blæste fredag 1 pct. i vejret til 418,20 kr.

Efter aktiehandlerne gik på weekend fredag kom Simcorp med regnskab for tredje kvartal. I den forbindelse blevet forventningerne til hele året fastholdt. Aktien steg fredag 2,7 pct. til 359 kr.

- Simcorp-aktien kommer ikke nødvendigvis til at storme frem, men vi noterer, at selskabet leverede et solidt regnskab, som var endnu bedre, end vi havde ventet, tilføjer Michael Borre.

Før børsåbning var der periodemeddelelse fra Copenhagen Network, der førhen hed Comendo. Selskabet skriver i meddelelsen, at det som tidligere nævnt arbejder med to planer, hvor den ene mulighed er en solvent og struktureret nedlukning af selskabet. Tvivlen om fremtiden følger, efter at selskabet sidste år solgte sine aktiviteter til j2 Global Ireland.

Heri fremgår det også, at den anden plan er at undersøge muligheden for, at Copenhagen Network tilføres en ny erhvervsmæssig aktivitet og en ny betydelig hovedaktionær. Aktien steg fredag 10,3 pct. til 0,695 kr.

Resten af mandagen vil stå på kvartalsregnskaber fra Kreditbanken, Jutlander Bank, Totalbanken og Andersen & Martini.