Aktier kl. 9.25: Højere med Alk-Abello i centrum

 

Det toneangivende danske C20 indeks åbnede marginalt højere 0,1 pct. til 447,72, og bevæger sig dermed endnu engang ind i rekordterræn. De amerikanske fondsbørser holdt tirsdag aften lukket ligesom også det japanske marked var lukket. De resterende asiatiske fondsbørser viste forskellige udsving, efter indtil flere bombeangreb i Thailand skabte lidt uro. Blandt C20 medlemmerne var der fokus på A.P. Møller - Mærsk mens Alk-Abello var morgenens positive overraskelse udenfor C20.

 

Rederierne øgede kapaciteten for containere med 14 pct. i 2006, og det er den største stigning ,siden statistikken første gang blev indsamlet i 1999. Det viser materiale fra organisationen Containerisation International ifølge Bloomberg News. Ud over A.P. Møller - Mærsk, der er verdens største containerrederi, har 407 andre rederier deltaget i undersøgelsen.Ses på Mærsk alene, så steg kapaciteten med 56 pct. efter købet af Royal P&O Nedlloyd tilbage i maj 2005. Mærsk-kapaciteten er herefter opgjort til 1,57 mio. containere ifølge Containerisation International. Det anføres i øvrigt, at de europæiske rederier, herunder Mærsk, har øget kapaciteten mere end de asiatiske i det sidste år. APM åbnede neutralt til kurs 53.300.

 

Vestas, der tirsdag landende en stor amerikansk ordre fra Enel North America, åbnede neutralt i kurs 242,5. Ordren lød på 56 stk. V80-1,80 MW (100 MW) vindmøller til levering i tredje kvartal 2007 til Smoky Hills-projektet i staten Kansas i USA.

 

Danske Banks BG division må se sig om efter en ny direktør, efter at Søren Kaare-Andersen forlod BG Bank til fordel for Roskilde Bank. Det kommer bag på Danske Banks ledelse, som ikke er parat med en afløser. Vicechef Rina Andersen er midlertidigt udnævnt som chef for BG Bank. Danske Bank åbnede 0,2 pct. lavere i kurs 253,5.

 

Udenfor C20 indekset var Alk-Abello morgens store nyhed. Alk-Abello har indgået en samarbejdsaftale med medicinalgiganten Shering-Plough om allergivaccinen Grazax. Aftalen dækker Nordamerika. I første omgang får Alk-Abello en upfront betaling på 35 mio. dollar (200 mio. kr.), og sidenhen er der udsigt til milepælbetalinger på 255 mio. dollar (1,43 mia. kr.). Valget af Schering-Plough som Alk-Abellos samarbejdspartner i USA var det oplagte valg. Det oplyste kommunikationschef for Alk-Abello Jacob Frische til RB-Børsen.

 

- Schering-Plough var det klart bedste valg. De har utrolig stor erfaring inden for astma, allergi og respiratoriske sygdomme. De har en meget stærk markedsposition og en stærk ledelse, sagde kommunikationschefen.

 

- Umiddelbart vurderer vi aftalen meget positivt. Vi havde ventet en af de store pharma-spillere på det amerikanske marked, og det må man sige at Scheering-Plough er, sagde analytiker Frank Andersen fra Jyske Bank til RB-Børsen. Alk-Abello steg markante 7,5 pct. til kurs 1557.

 

Den lille konkurrent til Alk-Abello, Curalogic, fik ligeledes et massivt løft og steg 6,8 pct. til kurs 17,4.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )