Aktier kl. 12.55: Bankaktier trak C20 højere

 

C20-indekset fastholdt mandag over middag den positive stemning fra morgenstunden og lå 0,2 pct. højere i 457,6. Det danske aktiemarked fulgte derved de europæiske markeder, der ligeledes lå med en svag stigning. Bankaktierne var den væsentligste årsag til C20 fremgangen. En nedjustering fra Cheminavos moderselskab, Auriga Industries, gav et ordentligt kurssmæk.

 

De tungtvejende bankaktier på C20-indekset viste mandag middag en positiv stemning, med Danske Bank og Sydbank i spidsen. Den positive stemning kom i kølvandet efter den danske regeringens nye skatteindgreb, der forbedrer bankernes forretningsvilkår. Investeringshuset Lehman Brothers vurderede, at Danske Bank har den bedste mulighed for tocifret vækst i indtjeningen af de nordiske banker, selvom aktien handler med en rabat i forhold til svenske banker. Danske Bank lå 1,2 pct. højere til kurs 265, mens Sydbank steg 1,7 pct. til kurs 293,5. Danske Bank kommer med helårsregnskab på onsdag.

 

Den skandinaviske storbank, Nordea, tiltrak sig mandag en del af rampelyset. Investeringshuset Lehman Brothers sænkede sin anbefaling på banken til "underweight" fra "equal-weight". Investeringshuset gav samtidig Nordea et kursmål på 88 kr. Berlingske Business satte fokus på Nordeas engagement i Polen. Nordea har skudt en voldsom offensiv i gang i Polen. Den pannordiske bank vil åbne 150 nye filialer på tre år, svarende til en ny filial per uge. Nordea opretter en slags filialfabrik, der specialiseres i at oprette nye filialer. Nordea venter, at det polske marked vil vokse fem til syv procent over de næste 10 år. Nordea lå mandag middag med et fald på 0,3 pct. til kurs på 90.

 

A.P. Møller - Mærsk lå uændret i kurs 56.400. Udviklingen i de vigtige fragtrater inden for containertrafikken giver ikke den store grund til optimisme, det vurderede Aktieugebrevet mandag morgen. Flere analytikere havde ellers noteret sig, at der var en bedring på vej i fragtraterne, men den opfattelse deler Aktieugebrevet ikke.

 

Den danske vindmøllekoncern, Vestas, er atter engang blevet ramt af problemer med gearkasserne til vindmøller. Denne gang er der problemer med 12 ud af 36 Vestas-vindmøller i den britiske havvindmøllepark Kentish Flats, der er ejet af Dong Energy. Det berettede BBC News. Vestas lå 0,8 pct. højere i kurs 254.

 

Transportselskabet DSV lå 1,6 pct. lavere i kurs 976. Regeringens nye skatteindgreb rammer især de gældstunge virksomheder, såsom DSV. DSV vil fremover få sværere ved, at opnå fradrag som følge af virksomhedens gældsstruktur.

 

Auriga, som ejer Cheminova, nedjusterede sin helårsforventninger til et ventet underskud på 75 mio. fra et tidligere overskud på mellem 60-110 mio. Det er først og fremmest den brasilianske udvikling, der står bag nedjusteringen. Nedjusteringen fik aktien til at falde til kurs 159, hvilket var 9,1 pct. lavere.

 

SP Group har øget ejerandelen i det hollandske datterselskab TPI Polytechniek fra 60 pct. til 70 pct. Det oplyste SP Group. Selskaberne har aftalt ikke at offentliggøre købsprisen, men det oplyses, at aktieposten er handlet til 5,5 gange overskuddet efter skat i 2006 på gældfri basis. SP Group lå uændret i kurs 156.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )