Aktier i plus trods fald i store dele af Europa

Nytårsraketten på aktiemarkedet, der blev antændt og sendt til vejrs af den indgåede budgetaftale i USA natten til onsdag, fes noget ud torsdag, om end overraskende gode tal fra USA holdt markedet flyvende i positivt territorium.

Novozymes var højtflyvende blandt C20-aktierne hjulpet af USA-nyt og kun overgået af Tryg, der steg uden selskabsspecifikke nyheder.

Det toneangivende, danske C20-indeks lukkede 0,4 pct. højere i 508,41, mens der ved dansk lukketid var fald på op til 0,3 pct. i det øvrige Europa. Dog var de engelske aktier i et lille plus, mens aktierne i Zürich, hvor der var lukket onsdag, klarede sig endnu bedre.

- Udviklingen torsdag er en helt naturlig reaktion med en lidt sløv og svagt negativ dag efter en positiv start på året, som vi så i går (onsdag, red.), vurderer Jesper Bamberger, aktierådgiver hos Nordea, over for Ritzau Finans.

Han vurderede, at markedet også vil være stille op til den vigtige arbejdsmarkedsrapport fra USA fredag eftermiddag.

- Onsdagens tal for beskæftigelsen i den private sektor og de ugentlige arbejdsløshedstal fra USA tyder godt, siger Jesper Bamberger, der dog tror, at markedet vil starte forsigtigt fredag, indtil tallene offentliggøres kl. 14.30.

I C20-toppen glimtede Novozymes, der lunede sig på godt nyt fra USA. Der var gode nyheder til selskabet i den amerikanske budgetpakke for 2013, vurderede Sydbank.

Det politiske forlig forlænger to støtteordninger til andengenerations-biobrændstof i USA frem til udgangen af 2013 - og selv om forlængelsen mest har symbolsk værdi, ser banken positivt på forlængelsen. Den amerikanske skattepakke har forlænget to subsidier - en skatterabat til producenter samt accelererede afskrivningsmuligheder.

- Vi ser det som et vigtigt signal om, at der fortsat er politisk opbakning til opbygningen af industrien for andengenerations-biobrændstof i USA, skrev banken.

Novozymes steg 1,1 pct. til 163,30 kr. kun overgået af Tryg, der steg 1,6 pct. til 437,70 kr.

A.P. Møller - Mærsk-aktierne sejlede også rundt i den øverste del af C20 med stigninger på 0,7 pct. i B-aktien og 1,1 pct. i A-aktien til henholdsvis 44.800 kr. og 42.280 kr. Aktierne steg over 4 pct. onsdag.

Mærsk kunne lune sig ved opløftende meldinger fra det norske Johan Sverdrup-felt, som Mærsk har en andel i. Her gik vurderingsboringerne efter planen, og torsdag morgen blev der meldt om endnu en succesfuld boring. Det Norske Oljeselskap betegnede torsdag resultatet fra boring i en afgrænsningsbrønd til det norske oliefelt som "svært tilfredsstillende" ifølge det norske nyhedsbureau TDN.

I den positive del af C20 lå 2012's prügelknabe Vestas og solede sig. Onsdag steg aktien små 7 pct., mens den torsdag steg med 0,7 pct. til 34,22 kr. Den positive stemning i aktien onsdag kom, efter at den amerikanske kongres til nytår forlængede støtteordningen til den amerikanske vindindustri. Forlængelsen er selvsagt godt nyt for industrien, om end den kommer meget sent.

Den sene forlængelse har gjort, at 2013 sandsynligvis bliver et svagt år for det amerikanske marked, da det tager tid at gennemføre projekter.

Carlsberg-aktien faldt 0,5 pct. til 558 kr. og lå dermed i den lave del af C20, efter at Financial Times satte fokus på Ruslands netop indførte restriktioner på salg af øl. Carlsberg har en markedsandel på 40 pct. af det russiske ølmarked, og selskabets målsætning om at øge salget med 3-5 pct. ligner ifølge Financial Times "ønsketænkning."

Bunden af C20 var desuden pyntet af DSV, der uden selskabsspecifikke nyheder faldt 0,9 pct. til 146,90 kr.

FLSmidth faldt med 0,5 pct. til 334 kr. Analytikerne i Danske Bank er skuffede over ordreindgangen og anbefaler salg af aktien.

Blandt sidepapirerne fik RTX ny direktør. Investorerne sendte aktien op med 7,8 pct. til 12,50 kr.

RTX Telecom får per 15. januar 2013 ny topchef i form af Flemming Hynkemejer. Han afløser Jesper Mailind, der fratræder for at blive administrerende direktør i Alectia.