Aktier: Grøn torsdag afløses af fredagsdepression

De danske aktier ser ikke ud til at kunne følge op på torsdagens gode takter, når markedet åbner fredag morgen.

Læs mere
Fold sammen

Den store optimisme, der prægede Europa i torsdagens handel - og som fik ekstra nøk op af ECB-chefen Mario Draghis udtalelser om, at der kan komme flere lempelser på tale, hvis det er nødvendigt - blev nemlig fulgt op af en noget mere lunken stemning i USA, hvor investorerne var mere mellemfornøjede.

Dertil kommer, at aktierne i Asien falder over en bred kam fredag, selv om det kinesiske marked stadig holder lukket, og samtidig falder futures for de amerikanske aktier ganske betydeligt. Futures for det tyske DAX-indeks indikerer desuden en tilbagegang i størrelsesordenen 1,4 pct. omkring tre kvarter før åbningen.

- Vi kommer til at åbne med minusser herhjemme. Asiatiske aktier falder, og futures falder. Der er et vigtigt nøgletal i form af den amerikanske jobrapport i dag, og så holder markedet i USA lukket mandag. Derfor er der mange, der tager lidt risiko af bordet, fordi man ikke ønsker at sidde i nogle positioner, man ikke kan komme ud af, fordi man ikke kan handle, siger Michael Borre, der er chefaktiespecialist hos Nordea, til Ritzau Finans.

- Derudover er der stadig generel nervøsitet omkring Kina og om, hvorvidt markedet kan bære en renteforhøjelse, fortsætter han.

Netop derfor vil den amerikanske beskæftigelsesrapport for august, der offentliggøres klokken 14.30 dansk tid, tage opmærksomhed. Rapporten er nemlig et afgørende parameter for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i vurderingen af, hvorvidt den ledende rente skal hæves ved rentemødet om små to uger.

Derfor kan en positiv overraskelse meget vel skabe faldende aktier og statsrenter. Blandt økonomerne er det forventningen, at der blev skabt 217.000 job uden for landbruget i august mod 215.000 måneden før. Det viser estimater indsamlet af Bloomberg News.

På aktiesiden er der fokus til ISS, der torsdag blev sendt til tælling af et stort aktieudsalg fra Ontario Teachers, som kastede 11 mio. aktier i servicekoncernen under hammeren med rabat. Fonden ejer dog fortsat godt 6 pct. af ISS efter salget og er ifølge en talsmand fortsat dedikeret i udviklingen af selskabet.

ISS faldt med 2,3 pct. til 225,50 kr. torsdag.

Opmærksomhed kan der også være til FLSmidth, der var den anden af de blot to danske eliteaktier, som faldt torsdag. For ingeniørkoncernen var nedturen forårsaget af en nedjustering fra den amerikanske branchekollega Joy Global, der har været hårdt ramt på ordrebogen.

FLS-aktien sluttede torsdagen 2,1 pct. lavere i 249,10 kr.

Den britiske storbank HSBC har kastet sin opmærksomhed over forsikringssektoren, og det har medført indledt analysedækning af både Tryg og Topdanmark.

Førstnævnte får anbefalingen "hold" og kursmålet 130 kr. af HSBC, mens Topdanmark får indledt dækning med den positive anbefaling "køb" og et kursmål på 206 kr.

Tryg endte 2,2 pct. højere i 132 kr. torsdag, mens Topdanmark steg med 2 pct. til 188,70 kr.

Blandt sidepapirerne er der desuden fokus til Schouw & Co., idet Nordea Markets fredag skruer sit kursmål for aktien op til 430 kr. fra 410 kr. og fastholder anbefalingen "køb". Det sker som følge af gode muligheder i selskabet Biomar, der laver laksefoder og genererer halvdelen af Schouws bundlinje.

- Vores analytiker har gravet lidt i tingene, og vi er blevet noget mere positive på Schouw. Vandtemperaturerne i Norge har over de seneste måneder været næsten helt perfekte til lakseopdræt, og det er en ændring i forhold til sidste år. Det er positivt for Biomar, forklarer Michael Borre.

- Samtidig er en af Biomars store konkurrenter for nylig blevet købt af en kapitalfond, og købssummen der indikerer, at Biomar er mere værd end ellers antaget, fortsætter han.

Schouw-aktien steg med 4,1 pct. til 368,50 kr. torsdag.

Flyselskabet SAS kan skue til Norge, hvor lavprisselskabet Norwegian har afleveret trafiktal for august. De viste en trafikvækst målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) på 9 pct., en tilsvarende forøgelse af passagertallet og en markant forbedret kabinefaktor, der steg til 89,7 pct. fra 83,6 pct. et år tidligere.

SAS-aktien lettede med 1,7 pct. til 12,20 kr. torsdag.