Aktier: God uge gav gevinsthjemtagning på Wall Street

De amerikanske aktier lukkede med et lille minus fredag efter en relativt god uge.

Læs mere
Fold sammen

Fald i oliepriserne trak de store olieselskaber ned, hvilket overordnet set fik investorerne til at trække nogle af ugens gevinster i land op til weekenden.

Mandag morgen falder oliepriserne endnu mere, da weekendens møde mellem de store producentlande ikke gav den aftale om produktionsfastfrysning, som markedet havde håbet på. De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,5-0,6 pct.


S&P 500-indekset sluttede fredag med et minus på 0,1 pct. i 2080,73. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,2 pct. til 17.897,46, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med et fald på 0,2 pct. til 4938,22.

OVERORDNET SET EN GOD UGE


Med fredagens minus indregnet bød ugen på en stigning i S&P-indekset på 1,6 pct., og Dow Jones-indekset returnerede 1,8 pct. til aktionærerne. Også Nasdaq-papirerne fulgte pænt med, idet indeksværdien også blev øget 1,8 pct. set over hele ugen.

- Vi har haft en god uge. Vi er begyndt at se mere uge-til-uge-handel i de seneste par måneder, og om fredagen tager investorerne lidt af risiko af op til weekenden. Det gode ved regnskabssæsonen har hidtil været, at ledelserne ikke har slået den negative tone an, som var frygtet, i betragtning af hvad vi har set i de sidste to kvartaler, siger chefstrateg Joe Kinahan fra TD Ameritrade Holding Corp. i New York til Bloomberg News.

INGEN HJÆLP FRA NØGLETAL


Fra de økonomiske nøgletal var der ingen entydig tendens at hente. Forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan faldt til 89,7 i april fra 91,0 måneden før, hvilket var en del under økonomernes forventede stigning til 92,0.

Industriproduktionen viste et fald på 0,6 pct. i marts, hvilket var mere en økonomernes estimerede drop på 0,1 pct., og kapacitetsudnyttelsen skuffede med 74,8 pct., hvor økonomerne havde estimeret 75,3 pct.

Eneste positive tegn var at finde i erhvervstilliden i New York-regionen, målt ved Empire State Manufacturing. Indekset steg til 9,56 i april fra 0,62 måneden før og mod de ventede 2,0, som var økonomernes bud.

OLIEPRISFALD OP TIL DOHA-MØDE


Oliepriserne faldt markant fredag efter de solide stigninger først på ugen. Nervøsiteten op til weekendens møde mellem de store olieproducerende nationer i Doha slog igennem. Aftalen faldt på guldet, og mandag morgen er der prisfald i oliemarkedet i størrelsesordenen 4 pct.

Fredag gav nervøsiteten op til mødet et fald i oliepriserne på 3 pct., og segmentet var også det klart mest negative i S&P-sammenhæng med et fald på 1,3 pct.


Bankerne var heller ikke blandt investorernes favoritter. Storbanken Citigroup fremlagde regnskab for første kvartal før børsåbning, og præcis som det var tilfælde med Bank of America formåede Citigroup at presse omkostningerne, mere end analytikere havde troet. Også bankens samlede indtægter overraskede positivt, men investorerne trak gevinster hjem, og aktien lukkede med et fald på 0,1 pct.

APPLE MÅ SKÆRE NED I PRODUKTION


Apple dykkede efter medieskriverier om, at koncernen er nødt til at skære ned på produktionen af ??iPhones i andet kvartal i kølvandet af en ujævn efterspørgsel. Aktien lukkede med et minus på 2 pct.

Netflix var blandt dagens vindere efter en heftig aktivitet op til mandagens kvartalsrapport, der offentliggøres efter børstid. Koncernens globale ekspansion ventes koste på selve overskuddet, men til gengæld øge udsigterne for den fremtidige drift. Salget forventes at være steget med 25 pct. i perioden.

/ritzau/FINANS