Aktier: Genmab, TDC og Novo topper stille indeks

I et overordentligt stille aktiemarked placerer Genmab-, Novo- og TDC-aktierne sig øverst i et tæt på passivt C20-indeks, der mandag middag ligger i 1052,54 eller 0,2 pct. højere end slutniveauet fredag eftermiddag.

Arkivfoto: Novo Nordisk hovedsæde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Der er lukket både i England og i USA i dag, og det smitter markant af på de resterende markeder, konstaterer chefaktiehandler i Danske Bank, Mads Zink.

»Normalt er mandag en stille dag, og det forstærkes yderligere med USA og England lukket, så der er noget længere mellem ordrerne«, uddyber han.

Lav omsætning betyder gerne, at der skal mindre til at give større udsving i kurserne. Men heller ikke det synes at gøre sig gældende i mandagens marked, hvor de 20 eliteaktier begrænser bevægelserne til omkring plus/minus cirka 1 pct.

»Der er meget lidt, der skiller sig ud fra mængden i dag«, bemærker Mads Zink.

Yellens tale giver genlyd


Han ser et fortsat positivt momentum i markedet blandt andet stimuleret af udtalelser fra chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, der i fredags i en diskussionsrunde på Harvard University bemærkede, at en forbedring i den amerikanske økonomi sandsynligvis berettiger til endnu en renteforhøjelse "i de kommende måneder".

Trioen i toppen af indekset er Genmab med et løft på 1,2 pct. til 1191 kr., Novo, som stiger 0,6 pct. til 373,20 kr. og TDC med en stigning på 0,7 pct. til 34,20 kr. Alle uden baggrund i selskabsspecifikke nyheder.

»Men du kan se, at telecom-indekset "performer" næstbedst i Europa i dag, og det kan da godt være, at det smitter af på TDC. Men det kan også være lidt tilfældigt. Det er udlandet, der er klart største køber i dag. Udlandet har på det seneste haft lidt fokus på eventuel konsolidering, og om TDC er en potentiel opkøbskandidat. Og det kan måske være den historie, der kører. Men jeg har ikke hørt, at der skulle være noget nyt ude«, understreger Mads Zink.

De to tunge Mærsk-aktier er med i eliteindeksets grønne afsnit med en stigning på 0,6 pct. til 8580 kr. for B-aktien. Måske på baggrund af forventningerne til de ratestigninger, der er varslet per 1. juni, foreslår Mads Zink.

»Der er lidt positive forventninger til, at de kan komme igennem«, vurderer han.

Med kursudviklingen mandag middag ligger Carlsberg på rekordniveau med en stigning på 0,3 pct. til 649 kr.

Vestas-aktien har mandag morgen fået løftet kursmålet op til 565 kr. fra 515 kr. hos Jyske Bank, der holder fast i anbefalingen "køb". Aktien falder 0,1 pct. til 475,70 kr.

Bioporto i minus på dårligt nyt


Langt mere dynamik er der at finde uden for C20, hvor biotekselskabet Bioporto mandag middag ligger med et stort minus efter dårlige nyheder fra USA. Her har sundhedsmyndighederne nemlig har sagt nej til at godkende selskabets flagskibsprodukt, og det koster en nedjustering.
Selskabet fortalte lørdag, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har afvist selskabets registreringsansøgning til godkendelse af The NGAL Test.

Afvisningen begrundes med, at ansøgningen ikke giver tilstrækkelige kliniske og analytiske data til at understøtte testens godkendelse. Afvisningen medfører, at selskabet nedjusterer forventningerne til omsætningen og indtjeningen i 2016.

»Vi er meget skuffede, men vi er ikke slået ud. Vi er overraskede, fordi vores tolkning af data fra NGAL er positiv, men i vores underdata har FDA fundet noget, der ikke er tilfredshed med, og det har givet et afslag«, siger Peter Mørch Eriksen, der er administrerende direktør hos Bioporto, til Ritzau Finans.

Nu ventes en omsætning på 23-26 mio. kr. mod tidligere ventet 27-30 mio. kr. og et driftsresultat (EBIT) på minus 16-18 mio. kr. mod et tidligere ventet underskud i niveauet 11-13 mio. kr.

Aktien bliver handlet hele 53,4 pct. lavere i 2,10 kr.

Brøndby fik i weekenden gennemført salget af venstrebacken Riza Durmizi til den spanske klub Real Betis. Salget har en positiv effekt på årets resultat før skat på cirka 17 mio. kr., fortalte klubben lørdag. Trods salget fastholdes forventningerne til hele årets resultat før skat, der fortsat ventes at blive et underskud i størrelsesordenen 15-25 mio. kr. Aktien falder 2,5 pct. til 0,77 kr.

Danske Bank har set nærmere på Matas, og det får banken til at sænke anbefalingen af selskabets aktie til "hold" fra "køb". Samtidig sænkes kursmålet til 132 kr. fra 150 kr. Aktien falder 2,7 pct. til 119,25 kr.

Der kommer regnskabsnyt fra Luxor og Per Aarsleff. Luxor stiger 1,3 pct. til 324 kr., og Aarsleff stiger 2,5 pct. til 183,50 kr.