Aktieguru: Fed har sin del af skyld for økonomisk krise

En af de helt store årsager til den nuværende økonomiske kriser er, at den amerikanske centralbank holdt rente på 1 pct. i tre år efter, at den økonomiskeopretning var startet i november 2001. Det gjorde kapital meget billig og gav anledning til opbygningen af den amerikanske boligboble. Det vurderer den schweiziske aktieguru Marc Faber, der er kendt som en ekstrem skarp og ofte pessimistisk iagttager, på Skagen-fondenes nytårskonference i København.

Og den seneste fejltagelse fra Fed er den rentereduktion, som blev sat i værk i september 2007, som fik finansverdenen til at øge udlån og samtidig fik råvarepriserne til at nå ekstreme højder.

- Havde Fed ikke sænket renten, havde banker som Lehmans indledt en slankekur af balancen. Nu skete det stik modsatte som i sidste ende har ført til at hele den amerikanske banksektor i realiteten er bankerot, lyder det fra Marc Faber.

Og situatuonen er typisk for Federal Reserve, vurderer aktieguruen.

- Når tingene bare går op er der ingen reaktion fra Fed, men når det går ned, træder Fed ind med likviditet og monetær ekspansion. Så hvis tingene stiger vildt, sidder Fed bare og ser på uden at tage kontrol.

Når tidligere recessioner har sat ind har de amerikanske husejere ikke mærket noget, da de ikke havde samme realkredit-eksponering som frem til finanskrisens start sidste år, bemærker Marc Faber. Derfor kunne husejerne tåle prisfald før i tiden, og netop derfor satte prisfald ikke ind.

- Den situation er ændret og i dag er 30 pct. af alle amerikanske husejere "teknisk insolvente" efterfulgt af et kollaps i kreditgivningen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )