Forvirring i Roskilde: Trods lave smittetal er gymnasier ikke en del af udvidet genåbning

En glad rektor fik vækket forårskådheden hos 3. g'erne på Himmelev Gymnasium, inden han måtte dæmpe humøret igen. Roskilde er alligevel ikke en del af den udvidede genåbning, selvom smittetallene er lave.

Afgangseleverne på Himmelev Gymnasium havde glædet sig til mere fysisk undervisning, men gymnasier i Roskilde er trods lave smittetal ikke en del af den udvidede genåbning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Der er ikke noget bemærkelsesværdigt ved Roskilde. Kommunen ligger lavt på Statens Serum Instituts (SSI) opgørelse over smitte, og endnu lavere på listen, hvor SSI justerer for testaktivitet. Derfor blev fredagens politiske aftale om udvidet genåbning modtaget med glæde i Roskilde.

»Med den seneste udmelding fra regeringen er det med stor glæde, at vi kan konstatere, at vi får mulighed for at genåbne lidt mere. Fra onsdag den 21. april 2021 må afgangseleverne i 2.hf og 3. g nemlig få fysisk undervisning på skolen i 80 % af tiden,« skrev rektor på Himmelev Gymnasium Johnny Vinkel fredag på skolens hjemmeside.

»Vi nåede lige at glæde os,« siger elevrådsformand Emilie Krageskov, som er rasende.

For sådan skulle det ikke gå. I Himmelev Sogn er incidenstallet endnu lavere end i resten af kommunen. Tallet er på 7 ud af 100.000. Men Undervisningsministeriet arbejder ikke med sogne. Undervisningsministeriet arbejder heller ikke med regioner. Roskilde ligger i Region Sjælland, som umiddelbart er omfattet af den udvidede genåbning, men lige på underrvisningsområdet er landet anderledes opdelt. Her gælder det, at Hovedstaden, Nordsjælland og Østsjælland ikke er en del af den udvidede genåbning.

Derfor måtte rektoren søndag give sine elever en trist besked.

»Jeg beklager naturligvis meget, at jeg må trække min optimistiske udmelding fra i fredags tilbage, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at Himmelev ikke var omfattet af ordningen, når man tager det meget lave smittetryk i Roskilde i betragtning,« skrev Johnny Vinkel ud til alle på skolens intranet.

Det er er svært at forstå logikken, mener Johnny Vinkel, men han har ikke tænkt sig at gøre mere ved det.

»Den her opdeling holder ikke til at blive tryktestet logisk, men myndighederne skal jo slå nogle streger i en vanskelig situation. Her bliver vi så ramt, men der er mange andre, der også er blevet ramt. Sådan er det, og vi kan jo bare håbe, at vi så kommer med i næste runde,« siger Johnny Vinkel, og med næste runde mener han om 14 dage.

Elevrådet på Himmelev Gymnasium er knap så tilgivende.

»Det er yderst besynderligt, for Roskilde har lave smittetal, plus Roskilde Kommune tilhører Region Sjælland og ikke Region Hovedstaden. I Himmelev Gymnasiums elevråd ønsker vi at sætte fokus på dette, og vi ønsker at sætte fokus på de unges psykiske trivsel som gang på gang bliver negligeret i denne debat. Vi ønsker ikke et patosfyldt brev fra undervisningsministeren. Vi ønsker handling. Vi ønsker handling, der tilgodeser os. Som elevrådsformand er det min opgave at agere talerør, og i denne konkrete situation er det på tide, at vi unges stemme – og ve og vel – for alvor kommer frem i debatten,« siger elevrådsformand Emilie Krageskov.

Undervisningsministeriet oplyser til Berlingske i en mail, at elevernes situation er til forhandling allerede i denne uge:

»I aftalen om genåbning fra 21. april, der blev indgået i torsdags, fremgår det, at der i denne uge skal være forhandlinger om at revurdere modellen for automatisk nedlukning, blandt andet i forhold til at sikre børn og unges læring og trivsel.«