Vinduesfabrikker ramt af konkurs

To jyske vinduesfabrikker er ramt af konkurs, og en glasfabrik fyrer hver tredje.

Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To vinduesfabrikker er på det seneste blev ramt af konkurser i en tid med historisk lav aktivitet i byggebranchen, og samtidig må en producent af vinduesglas afskedige næsten hver tredje.

I Skive er virksomheden Dan-Alu A/S taget under konkursbehandling med knap 60 ansatte.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra bobestyrer og advokat Henrik Heide Ottosen, men han har tidligere udtalt til Skive Folkeblad, at konkursen skyldes dårlig likviditet, blandt andet på grund af tab på et par sjællandske ordrer, og fordi en entreprenør har holdt betalinger tilbage.

Vinduesproducenten oplevede i regnskabsåret 2009/10 et dyk i aktiviteten og fik et underskud på 6,5 millioner kroner før skat. Dermed røg egenkapitalen ned under en million, men 2010/11 gav et lille overskud på knap 300.000 kroner.

Bliv tilmeldt Berlingske Business-nyhedsbrev om byggeri og ejendomme

Også Linolie Vinduet ApS. i Bøvlingbjerg på den jyske vestkyst er begæret konkurs, så 15 ansatte blev sendt hjem.

Her oplyser indehaver Leo Holm Madsen til nyhedsbrevet building-supply.dk, at derouten skyldes tab på en stor ordre til Litauen og konkurser hos to sjællandske kunder.

Linolie Vinduet fremstiller specialvinduer og har genoptaget produktion med en ny ejer. Firmaet øgede aktiviteten i både 2009 og 2010, men døjede med negativ egenkapital efter et underskud på 1,3 millioner kroner i 2008.

I Skive er også glasproducenten Pilkington ramt af køligere økonomiske vinde og har netop fyret 18 af sine 60 ansatte.

"For få år siden var omkring 30 procent af termoruderne til de danske marked importeret fra udlandet.I dag er tallet omkring 80 procent. Og de udenlandske konkurrenter kan levere til en pris, som vi slet ikke kan være med til," siger HR-chef Torben Sørensen til Skive Folkeblad.

Trods hård priskonkurrence fra Tyskland og Polen vil Pilkington i Skive fremover rette indsatsen mod små og mellemstore vinduesfabrikker.

Det oprindeligt britiske Pilkington - i dag en del af den japanske NSG-koncern - vil desuden lukke sit salgskontor i Kolding og sat afdelingen i Odense til salg.