Vestjysk Bank får godkendt redningsplan af EU-Kommissionen

Vestjysk Bank har fået godkendt en redningsplan af EU-Kommissionen, som en stribe investorer anført af Nykredit og Maj Invest tidligere på sommeren satte i søen for at redde den kriseramte bank.

Foto: Johan Gadegaard

Kommissionen stiller dog en lang række krav, der blandt andet begrænser bankens muligheder for at vokse.


Samtidig har kommissionen endeligt blåstemplet den statsstøtte, som Vestjysk Bank modtog oven på finanskrisen for at holde sig oven vande.


- Vestjysk Bank vil fortsætte sin gennemgribende omstrukturering for at sikre sin langsigtede rentabilitet, tilbage på private hænder og uden yderligere offentlig støtte, siger EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i en meddelelse.


- Med planen kan banken fortsat betjene sine mange detailkunder, små erhvervskunder og landbrugskunder og samtidig minimere potentielle konkurrencefordrejninger, siger hun.


KRAV FØLGER MED

Vestjysk Bank skal dog leve op til en lang række vilkår, som EU-Kommissionen har fremsat. Det gælder blandt andet, at banken skal have et kapitalgrundlag svarende til 2 pct. af den samlede risikoeksponering.


Desuden får banken et loft over udlån til forskellige brancher, så for eksempel landbrug, jagt, skovbrug og fiskeri maksimalt må udgøre 20 pct. af de samlede udlån, hvilket cirka var niveauet sidste år. Det er netop især landbruget, der har givet banken problemer efter finanskrisen.


Derudover er et krav, at Vestjysk Bank ikke må få nye kunder uden for Jylland, medmindre kunden selv kan stille med en væsentlig del af finansieringen.


Der må heller ikke fiskes kunder uden for Danmarks grænser, og banken må som udgangspunkt ikke købe konkurrenter, ligesom der er lagt restriktioner på omkostningsbasen.


- Banken er tilfreds med, at der er truffet afgørelse i sagen og finder, at de nævnte vilkår er i overensstemmelse med bankens aktuelle handlingsplan, skriver Vestjysk Bank i en fondsbørsmeddelelse.


VILKÅR GÆLDER FLERE ÅR

Banken er underlagt vilkårene til udgangen af 2019, men hvis banken i 2018 opnår en egenkapitalforrentning på 7-11 pct., bliver restriktionerne fjernet et år tidligere.


Redningsplanen for Vestjysk Bank skal gennemføres ved, at eksterne investorer køber alle statens aktier - omkring 80 pct. af banken - og samtidig skyder friske penge ind gennem en aktieemission. De planer blev meldt ud i juni.


Prisen per aktie lyder på 1 kr., men alligevel har Vestjysk Bank-aktien ligget meget højere de seneste uger. Tirsdag koster aktien 10,40 kr.