Vestas lurer på kæmpeopkøb i Kina

Den danske vindmøllekæmpe Vestas sonderer i al hemmelighed muligheden for at få et solidt fodfæste på verdens største marked for vindkraft ved helt eller delvist at overtage United Power, en af Kinas største vindmøllefabrikanter.

Foto: Morten Dueholm

Mens Vestas' topledelse udadtil holder fast i, at den danske vindmølleproducent hovedsageligt vil vokse af egen kraft, sonderes i al hemmelighed muligheden for at få et solidt fodfæste på verdens største marked for vindkraft ved helt eller delvist at overtage United Power, en af Kinas største vindmøllefabrikanter.

Det fortæller flere kilder med kendskab til Vestas' og United Powers strategiske overvejelser uafhængigt af hinanden til Finans.

United Power var sidste år verdens sjettestørste vindmølleproducent og installerede ca. 5 pct. af al den nye kapacitet, der blev opsat globalt. Det er lidt mindre end halvt så meget som Vestas.

Ved at overtage United Power helt eller delvist vil Vestas igen komme i spil til førstepladsen som verdens største vindmølleproducent, efter at tyske Siemens har købt spanske Gamesa, og amerikanske General Electric har købt franske Alstom og den danske vingeproducent LM Wind Power.

En kilde tæt på Vestas fortæller til Finans, at en eventuel handel formentlig vil være struktureret, så Vestas overtager aktiemajoriteten i United Power, mens dets ejer - Guodian - beholder en minoritet.

Vestas har ikke svaret på Finans' spørgsmål angående interessen for United Power, men skriver i en mail, at selskabets strategi fortsat er baseret på organisk vækst. Men, tilføjer Michael Zarin, Vestas' kommunikationschef, i en e-mail til Finans:

- I kraft af vores industriledende position og en stærk balance er vi åbne over for andre muligheder for at accelerere vores vækststrategi, hvis de viser sig.

/ritzau/FINANS