Runevad blæser mod det bedste år nogensinde

På få uger er Vestas’ 2016 gået fraet godt år til et rekordår. Onsdag høstede firmaet fire ordrer på halvanden time –flere af dem kan være toppen af isbjerget, vurderes det.

Anders Runevad, administrerende direktør for Vestas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Vestas var en cykelrytter, ville firmaet formentlig være en Mark Cavendish eller en Erik Zabel, for det er på den allersidste strækning, at vindmølleselskabet er uhyggeligt stærk. Hvor slutspurten for de to cykellyn sættes ind på Champs-Élysées, så er det i december, at Vestas sprinter, og julemåneden i 2016 har ikke været nogen undtagelse.

Efter et ordrefattigt efterår har Vestas den seneste uge fået ordrer på samlet 880 megawatt (MW), eller hvad der svarer til en tiendedel af det samlede antal bestilte møller i 2016. Alene onsdag kunne topchef Anders Runevad og resten af det aarhusianske selskab registrere ordrer for 380 MW.

»December ligner en ny rekord allerede der, hvor man er nu. Tiden mellem jul og nytår plejer at være mest travlt, og der er stadig en hel torsdag og en hel fredag, hvor man kan offentliggøre ordrer. Så 2016 er gået fra at ligne et godt år på ordresiden til hen over få dage at ligne et år, hvor man kommer til at slå sin egen rekord,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

Overraskende slutning

Selvom december har været en strålende måned for Vestas, så har det været lidt op og ned for virksomheden gennem 2016. Ved årets indgang var der flere analytikere, der forventede, at 2016 ville blive et endnu bedre år end rekordåret 2015. Det startede også godt med Vestas’ største ordre nogensinde på 1.000 MW, men den hullede ordrebog i efteråret gjorde, at Jacob Pedersen ikke helt længere troede på sin forventning om et nyt rekordår.

»Jeg havde regnet med, at de ville ramme omkring 9.000 MW igen, men jeg har også trukket i land over de seneste måneder, for der har det set lidt svagere ud. For tre uger siden havde jeg regnet med 8.000 MW, måske i bedste fald 8.500 MW,« siger Sydbanks aktieanalysechef, der efter decemberspurten nu igen tror på, at Vestas kan slå sidste års ordreindgang på 8.943 MW.

»Jul og nytår er højsæson for ordrer, men jeg havde ikke regnet med, at det ville gå så stærkt, som vi ser nu. Det er godt lavet, at man laver rekord på ordreindgangen.«

USA trækker læsset

Jyske Banks Vestas-analytiker, Janne Vincent Kjær, tror også, at Vestas ender med at sætte ny rekord i år, og hun påpeger, at en stor del af ordrerne er kommet fra det amerikanske marked, hvilket har et stort, skjult potentiale. USA har nemlig en attraktiv skatterabat på opsætning af vindmøller kaldet PTC-ordningen. Denne ordning løber de næste fem år, men nedtrappes gradvist, og hvis de amerikanske vindudviklere vil have den fulde PTC-støtte, skal de have betalt fem procent af deres givne projekter inden udløbet af 2016. Derfor er de ordrer, som nu indløber fra USA, bare toppen af isbjerget for Vestas.

»Der er ingen tvivl om, at vindmølleudviklerne i USA har rigtigt travlt i øjeblikket med at sikre sig komponenter, som kan kvalificere projekterne til at modtage fuld PTC-støtte, hvilket kan ske under fem pct. safe harbour-reglerne,« siger Janne Vincent Kjær.

»De ordrer, som Vestas har fået onsdag, repræsenterer kun en tiendedel af den underliggende projektkapacitet, som så kan blive til fremtidige ordrer for Vestas.«