USA-virksomheder overrasker

Regnskabssæsonen for 1. halvår i USA er snart overstået, og 287 virksomheder er sluttet bedre end forventet. Krisen er ved at vende, lyder det fra eksperter.

Foto: Eric Thayer, Reuters. 287 virksomheder endte med bedre regnskaber end forventet.
Læs mere
Fold sammen
Analytikerne brugte årets første kvartal på at skrue forventningerne til 2009 helt ned under gulvbrædderne. Men nu tyder det på, at de mange bank- og vækstpakker begynder at virke.

Når der gøres status for den snart overståede, amerikanske regnskabssæson for 1. halvår, er der i hvert fald tegn på fremgang i andet halvår af 2009.287 virksomheder på det såkaldte S&P500-indeks har klaret sig bedre end forventet og kunne præsentere overraskende gode regnskaber hen over sommeren.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Jens Brendstrup glæder sig også over tallene:

”Det er USAs økonomi, der skal trække resten af verden frem, og det her varsler, at de store markeder er ved at tø op. Det kommer selvfølgelig til at tage tid før det når til Danmark og jeg tror, vi skal hen i 2010, før vi kommer til at mærke det på den danske eksport. Men sikkert er det, at det på et tidspunkt når hertil,” siger han.

Grund til jubel
S&P500 er et amerikansk aktieindeks over 500 store virksomheder. 76 procent af virksomhederne er regnet med i statistikken, og her er kun 85 endt med et resultat, der var dårlige end forventet.

I Nordea ser seniorstrateg Henrik Drusebjerg grund til at juble:

”At så mange kommer bedre ud end forventet, er et signal om, at vi begynder at kunne se enden på nedturen. Faktisk forventer vi, at USA er ude af recessionen i andet halvår i år, fordi der lige så stille er begyndt at komme gang i virksomhederne igen,” siger Henrik Drusebjerg

Indtjeningen stadig lavere
Op mod regnskabssæsonen frygtede mange investorer verden over, at krisen for alvor havde bidt sig fast, og at det ville betyde endnu dårligere resultater end forventet. Når det nu ikke blev tilfældet, skyldes det hovedsageligt, at virksomhederne har reduceret deres omkostninger, snarere end at folk igen er begyndt at bruge penge.

Indtjeningen for de 120 virksomheder er stadig markant lavere end sidste år. Samlet set er den gået 33 procent tilbage. Råvare-industrien tegner sig for det mest markante dyk med en tilbagegang på 70 procent, mens den sejlivede medicinalindustri som indeksets eneste har en positiv vækst på to procent.

Berhersket optimisme
Ud over sommerens overraskende regnskaber taler amerikanske nøgletal for, at økonomien er ved at udvide sig igen. Den kombination betyder – ifølge Nordeas overbevisning – at den positive udvikling er blivende:

”Det forventer jeg, ja. Jeg tror, vi vil se, at stigningen i arbejdsløsheden vil ebbe ud, og det vil få forbrugerne til at turde bruge penge igen,” siger Henrik Drusebjerg.

Han advarer dog om at blive for overoptimistisk:

”Lige så snart økonomien har nået et niveau, hvor den er bæredygtig, skal staten til at hive nogle af alle de penge, den har pumpet ind ud igen. Ellers får vi bare endnu en forbrugsboble,” advarer han.