Pæne stigninger på det danske aktiemarked

Stærke finansregnskaber og positive takter for den amerikanske økonomi, var mandag med til at øge investorernes risikolyst og løfte de globale aktiemarkeder.

Læs mere
Fold sammen
De tre største europæiske fondsbørser steg i omegnen af 2 pct., mens det danske C20-indeks ligeledes var præget af en bred fremgang og lukkede 2,43 pct. højere i 318,78. Fremgangen blev ledet af de cykliske aktier og bankaktierne, mens Vestas dog var tynget efter et svagt konkurrentregnskab.

- Allerede fra morgenstunden lå vi med et hæderligt plus, mens investorerne afventede eftermiddagens amerikanske ISM-indeks. Det kom ud bedre end ventet og understøttede både fremgangen og de seneste gode regnskabsmæssige takter. Finanssektoren nød godt af en overraskelse fra HSBC, mens FLS modtog endnu en ordre, og dermed forsatte sidste uges fremgang. Svage nyheder fra Suzlon tyngede dog Vestas-aktien, udtalte Claus Paaske Larsen chefrådgiver fra Nordea til RB-Børsen.

Vestas lukkede 1,1 pct. lavere i kurs 364, og fulgte dermed den indiske konkurrent Suzlon, der faldt 4 pct., efter at have fremlagt kvartalsregnskab. Det japanske finanshus Nomura gentog sin neutral-anbefaling på Suzlon, og Nomura bemærkede, at regnskabet for første kvartal var meget svagere end ventet. Nomura skrev, at der er stor usikkerhed på kort sigt for Sulzon, men ser dog positivt på Suzlon's langsigtede fundamentaler. Sulzon venter forsat, at producere en vindmøllekapacitet på 2,4-2,6 GW i 2010.

FLSmidth forsatte de positive takter fra sidste uge og steg 3,6 pct. til kurs 235,3. FLSmidth annoncerede torsdag og fredag store ordrer fra Indonesien, og det blev mandag fulgt til dørs med en mindre indisk ordre på 100 mio. kr. til et aluminiumsprojekt. Ordren er illustrativ for udviklingen i Indien, og derfor valgte FLSmidth mandag at udsende en pressemeddelelse om ordren. Koncernen gjorde dermed en undtagelse fra princippet om kun at meddele sig om ordrer til en værdi over 200 mio. kr.

Stemningen i den danske finanssektor bar præg af pæne regnskaber fra HSBC og Barclays, hvor især halvårsregnskabet fra HSBC overraskede positivt, og HSBC skrev, at vi kan være nået forbi bunden. Danske Bank gik 5,3 pct. frem til kurs 114,5, mens Nordea steg 4,9 pct. til kurs 52,3.

Carlsberg steg 4,1 pct. til kurs 377,5. Den hollandske storbank ING øgede i en kommentar forud for onsdagens Carlsbergs-regnskab sit kursmål på bryggeriaktien fra 365 kr. til 450 kr. ING tror, at andet kvartal vil være det mest vanskelige, for så vidt angår omsætningen, men derefter skulle der igen komme gang i væksten.

- Efter vores mening vil andet halvår vise fremgang på toplinjen og høj indtjening, skrev ING.

Transportkoncernen DSV lukkede 4,2 pct. højere i kurs 75, efter at DSV-aktien fredag faldt 2,7 pct. efter et svagt regnskab med nedjusteringer af 2009-forventningerne. Jyske Bank har justeret kursmålet på aktien i DSV op med 2 kr. til 80 kr. Samtidig fastholder banken sin akkumuler-anbefaling af DSV-aktien.

- DSV viste i fredagens regnskab, at selskabet til trods for sin nedjustering, har styr på sine omkostninger, og at den fleksible DSV-light forretningsmodel fungerer, afsluttede chefrådgiver Claus Paaske Larsen.

RB-Børsen