Undersøgelse af TDCs dominans trækker ud

Spørgsmålet om behovet for nye indgreb for at sikre mod nye monopoler i den danske televerden vil først blive besvaret senere i år, fordi undersøgelserne er blevet mere omfattende end oprindelig tiltænkt.

En større analyse skal kortlægge, om der er brug for nye indgreb, fordi spillere som TDC er for dominerende i den danske televerden. Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer til at gå langt længere tid end ventet, før regeringens bebudede undersøgelse af, om der skal lægges nye hindringer i vejen for yderligere opkøb i televerdenen, er klar.

Først »i løbet af 2014« vil analysen være, klar, selv om var varslet allerede til efteråret 2013, oplyser erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), under hvem hele tele- og IT-området sorterer, i et svar til Liberal Alliances teleordfører, Mette Bock.

»Af regeringens udspil fra marts 2013, »Bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark«, fremgår det, at Erhvervs- og Vækstministeriet vil gennemføre en undersøgelse af blandt andet mulighederne for at indføre særlige regler om fusionskontrol. Efter offentliggørelsen af regeringens udspil besluttede den daværende erhvervs- og vækstminister, at undersøgelsen skulle udvides til en bred analyse af konkurrencen på bredbåndsområdet. Det skete efter henvendelse fra en række brancheaktører. Efterfølgende har Erhvervs- og Vækstministeriet indhentet bidrag fra relevante aktører og organisationer om, hvilke forhold en konkurrenceundersøgelse på bredbåndsområdet bør fokusere på. På grund af brancheinddragelsen og udvidelsen af analysens omfang har der været behov for at ændre de tidsmæssige rammer for analysen,« oplyser Henrik Sass Larsen.

Opkøb fortsætter i mellemtiden

Mette Bock har været utilfreds med langsommeligheden, efter at Danmarks største teleselskab, TDC, i efteråret købte bredbåndsudbyderen ComX og således satte sig endnu hårdere på det danske marked. Her dominerer TDC i forvejen ved at være største udbyder af fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV - noget, der er helt unikt i Europa, hvor ingen andre telekoncerner stadig også sidder på TV-markedet.

TDC er i forvejen underlagt skærpet kontrol hos myndighederne på grund af sin størrelse, men koncernen har gennem de seneste år fortsat sine opkøb af mindre spillere og på den måde været med til at støvsuge markedet.

Produktivitetskommissionen foreslog i sin analyse af den danske infrastruktur at overveje at splitte TDC op i to dele, så alle netværk samles i et selvstændigt selskab, som resten af TDC så kan leje sig ind på på fuldstændigt lige betingelser med alle TDCs konkurrenter.