Mens vi venter på næste rapport

Produktivitetskommissionens analyse af den digitale infrastrukturs betydning for Danmark rummer ingen overraskende nye tiltag eller ideer, vurderer Berlingskes Thomas Breinstrup.

Thomas Breinstrup, journalist på Berlingske. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overvej at splitte TDC op, så konkurrenterne får bedre adgang til netværkene.

Sørg for at samgrave, så alle kan få lagt kabler og (endnu) tomme rør ned, når spaden og gravkoens skovl alligevel skal i jorden. Og hold fast i, at danskerne får de bredbåndsmuligheder, som de selv efterspørger, og som det kan betale sig at etablere – altså på markedsvilkår.

Produktivitetskommissionens analyse af den digitale infrastrukturs betydning for Danmark rummer ingen overraskende nye tiltag eller ideer.

Den holder mere gryden i kog som en af efterhånden ret mange rapporter, som de seneste år har slået fast, hvor betydningsfuldt det er at have ordentlige data- og mobilforbindelser overalt og at udnytte den nye teknologi klogt og effektivt til at gøre livet lettere og spare mange penge på for eksempel rejser og spildt arbejdstid.

Produktivitetskommissionens rapport lander nemlig, mens alle venter på den analyse af konkurrencen på det danske bredbåndsmarked, som daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) satte i gang efter blandt andet klager fra TDCs konkurrenter, som mener, at telegiganten sidder alt for tungt på det danske marked, hvor TDC – enestående i Europa – dominerer på alle områder: fastnet, mobiltelefoni, bredbånd og TV. Den analyse kommer her til foråret.

En opsplitning af TDC efter svensk og britisk forbillede har været på tale i mange år, men TDC har navnlig de seneste par år styrket sin position gennem salg af pakker med det hele – nemt og praktisk for kunderne men besværligt, hvis man for eksempel vil skifte, når priserne stiger.

Samgravning er ikke lovpligtigt, men åbenlyst logisk, og kommunerne har allerede et par gange fået besked på at tage têten, fordi det er så dyrt at grave.

Med produktivitetsbriller kan det ikke forsvares at give alle danskere ordentlige internet- og mobilforbindelser, så de kan bo og arbejde hvor som helst.

Så politikerne må spytte i kassen for at nå ud til alle, lyder analysen, og det offentlige, virksomhederne og private danskere kan selv fremme udbygningen ved at investere i bedre forbindelser, for så kan det betale sig at nå endnu nogle nøk ud i landet.

Alle venter nu på først Erhvervsstyrelsens konkurrenceanalyse og så regeringens egen plan. Derefter er hylden fuld, og det virkelige arbejde skal i gang.