TDC-topchef: Ingen grund til opsplitning

TDC er i forvejen under kraftig regulering af myndighederne, siger Carsten Dilling, som afviser forslag om at skille alle faste og mobile net ud i et selvstændigt selskab.

TDCs topchef Carsten Dilling mener, at TDC allerede er stramt reguleret på grund af sin størrelse. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDCs topchef, Carsten Dilling, afviser, at der skulle være grund til at splitte landets største telekoncern op, sådan som Produktivitetskommissionen har bedt om at få undersøgt.

Kommissionen kom onsdag med sin rapport om dansk infrastruktur, både den fysiske og den digitale, og de problemer, som forhindrer Danmark i at blive produktivt nok.

En af dem udpeges til at være manglende konkurrence på især kabelområdet, altså kabel-TV-nettene, og kommissionen med tidligere overvismand, professor Peter Birch Sørensen i spidsen anbefaler, at det undersøges, om TDC skal splittes op, så alle net - fastnet, mobilnet, fibernet og kabel-TV-net - lægges ud i et selvstændigt selskab, som resten af TDC og alle TDCs konkurrenter herefter bliver kunder i på lige vilkår. Rent teknisk kaldes en sådan opsplitning for funktionel separation, og det er både Storbritannien og Sverige i færd med at indføre.

Giver kun mere bøvl

Men det har Danmark ikke behov for, mener TDCs topchef.

»Jeg har svært ved at se behovet for en funktionel opsplitning af TDC. At en enkelt udbyder har en stor markedsandel, fører ikke nødvendigvis til højere priser og manglende konkurrence. Tværtimod viser internationale sammenligninger, at de danske bredbåndspriser hører til de absolut laveste i EU, og samtidig er bredbåndsdækningen og -hastighederne blandt de højeste,« siger teletopchefen.

TDC er størst på alle fire områder i Danmark: fastnettelefoni, mobiltelefoni, TV og internetforbindelser, hvilket er helt enestående i Europa.

Carsten Dilling mener, at TDC allerede på grund af sin størrelse er underlagt streng kontrol af myndighederne, i praksis Erhvervsstyrelsen, som er øverste telemyndighed i Danmark.

»Myndighederne fastsætter i forvejen de priser og betingelser, der gælder for at leje sig ind på TDCs infrastruktur. En funktionel opdeling vil formentlig ikke føre meget andet med sig end store administrative og tekniske udgifter, som ville være bedre anvendt i udbydning og forbedring af infrastrukturen,« mener han.

Kun TDC tjener penge

Erhvervsstyrelsen fik sidste år til opgave af daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) at kortlægge konkurrencen på det danske bredbåndsmarked. Det skete efter klager fra en række af TDCs konkurrenter, som finder konkurrencevilkårene urimelige.

Ser man på økonomien i branchen, er TDC det eneste selskab, som tjener penge på at være i Danmark, og det seneste års opkøb af en række selskaber har fået flere politikere til at hæve øjenbrynene over for det tidligere statsmonopol.