Toshiba venter gigantisk tab

Det japanske konglomerat Toshiba er i voldsomme problemer, og selskabet venter nu at komme ud af regnskabsåret 2015/16, der løber til udgangen af marts, med et gigantisk tab på hele 710 mia. yen (40,5 mia. kr.).

Toshibas administrerende direktør, Masashi Muromachi, var til stede ved virksomhedens pressekonference den 4. februar, hvor Toshiba præsenterede sine forventninger om resultaterne for 2015-2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det oplyser selskabet, efter at det kort før jul sidste år bekræftede medierygter om, at tabet for regnskabsåret ville blive 550 mia. yen. Efter godt en måned af det nye kalenderår ser billedet dog nu endnu værre ud, og derfor løftes prognosen for tabet.

Det gigantiske tab kommer, efter at Toshiba måtte lægge navn til en skandale om syv års fejlagtige regnskaber, der ramte i løbet af foråret og sommeren sidste år, og derfor skal der nu ryddes gevaldigt op i forretningen.

Der skal omstruktureres både på ledelses- og produktionsplan, fabrikker skal lukkes, og der skal sælges aktiver fra. Som konsekvens betaler Toshiba heller ikke udbytte til aktionærerne for 2015/16.

Mod slutningen af december sidste år varslede Toshiba også, at selskabet vil fyre knap 8.000 ansatte som en del af den massive oprydningsplan i selskabet.

Det gigantiske underskud, der er i kikkerten for regnskabsåret 2015/16, svarer til noget mere end det dobbelte af de sidste 20 års samlede overskud i Toshiba.

Toshiba-aktien er da også faldet markant over det seneste år, hvor nyhedsstrømmen langt fra har været positiv. Aktien ramte det seneste års højdepunkt den 25. marts sidste år, hvor den toppede i 531,50 yen, men torsdag sluttede Toshiba i 198,50 yen. Det svarer til et samlet fald på 62,7 pct.