Torm-skib undsat i piratfyldt farvand

Besætningen på "Torm Kristina" slog alarm, og så gik skibe fra ikke færre end tre lande plus en helikopter i aktion.

Soldater fra det danske krigsskib "Ivar Huitfeldt" bordede "Torm Kristina", efter besætningen havde slået piratalarm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søværnets Operative Kommando
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både den danske, omanske og pakistanske flåde kom til undsætning, da et handelsskib fra det danske rederi Torm lørdag slog piratalarm i Omanbugten.

Omkring klokken 17 lørdag modtog Søværnets Operative Kommando (SOK) alarmen fra skibet "Torm Kristina", og da hverken rederiet eller myndighederne kunne få kontakt til besætningen, valgte chefen for NATOs antipiratoperation at indsætte krigsskibet "Iver Huitfeldt", som lå i havn i Omans hovedstad Muscat. Det oplyser SOK.

Da "Iver Huitfeldt" nåede frem til "Torm Kristina", var både et omansk og et pakistansk krigsskib ankommet, og en britisk helikopter havde overfløjet skibet.

En indsatsstyrke fra "Iver Huitfeldt" gik om bord for at undersøge, om der var pirater på skibet, og kort før klokken 3 natten til søndag stod det klart, at skibet var sikkert. Indsatsstyrken kunne dog konstatere, at "Torm Kristina" formentlig havde været under angreb, da pigtrådsafspærringer langs rælingen var klippet over. Desuden kunne besætningen fortælle, at de havde oplevet tegn på, at der havde været pirater om bord - men væk var de igen.

Hele besætningen er i god behold, oplyser Torm.

Kommandørkaptajn Kristian Haumann fra "Iver Huitfeldt" roser "Torm Kristinas" besætning for at have reageret korrekt:

"Det er utroligt berigende, at det hele virker. "Torm Kristina" fulgte de anbefalinger, der er på området, det gav os og andre enheder tid til at komme på plads og gribe ind. Min besætning er topmotiveret og omstillede sig hurtigt fra et ophold i havn og direkte til at kunne indsættes. Jeg er stolt over min besætning og glad for at vi kunne gøre en forskel," siger Kristian Haumann i en pressemeddelelse fra SOK.

I september blev tankskibet "Torm Gertrud" angrebet af væbnede pirater, som beskød skibet i 20 dramatiske minutter ud for Afrikas vestlige kyst. Det lykkedes dog aldrig for piraterne at borde skibet, og tankskibet søgte bagefter havn i Lagos i Nigeria.

Også i september 2011 blev et Torm-skib beskudt, da "Torm Republican" blev angrebet mellem Indien og Somalia. Skibets vagter svarede igen med varselsskud, hvilket fik piraterne til at opgive deres forehavende.