Tonny Thierry Andersen er blevet erklæret hæderlig og egnet

Den tidligere Danske Bank-direktør og nuværende Nykredit-direktør Tonny Thierry Andersen er efter mange måneders betænkningstid fundet fit and proper af Finanstilsynet.

Finanstilsynet har efter mange måneders behandlingstid nu vurderet, at Tonny Thierry Andersen er egnet og hæderlig til at varetage sit job som bankdirektør i Nykredit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Tonny Thierry Andersen er tilstrækkeligt egnet og tilstrækkeligt hæderlig til at varetage hvervet som koncerndirektør i Nykredit.

Finanstilsynet har fredag eftermiddag offentliggjort på sin hjemmeside, at »et ledelsesmedlem i flere finansielle virksomheder opfylder kravene til egnethed og hæderlighed efter § 64 i lov om finansiel virksomhed«.

Bag den tørre, juridiske sætning gemmer der sig et langvarigt og opsigtsvækkende forløb i finansverdenen. For der er altså tale om den tidligere Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersen.

På sin LinkedIn-profil skriver hovedpersonen selv, at det har været en »usædvanlig proces«.

»Finanstilsynet har i dag godkendt min Fit & Proper-ansøgning. Man kan roligt sige, at det har været en usædvanlig proces med meget ventetid, men jeg er tilfreds med, at Finanstilsynet har vendt hver en sten i sagen. Til gavn for alle. Nu glæder jeg mig til sammen med alle gode kolleger i Nykredit at vise nuværende og kommende kunder, hvad Danmarks bedste foreningsejede institut kan gøre for dem,« skriver Tonny Thierry Andersen.

Ualmindelig sag

Den nuværende Nykredit-direktør har i mere end otte måneder ventet på, at Finanstilsynet ville godkende ham til hans »nye« job, som han tiltrådte i juni. Allerede tilbage i april havde Nykredit indsendt ansøgningen til tllsynsmyndigheden. Men afgørelsen lod vente på sig.

Ifølge Jesper Lau Hansen, juraprofessor på Københavns Universitet, må den lange sagsbehandlingstid være udtryk for, at Finanstilsynet har behandlet Tonny Thierrys ansøgning »særdeles indgående«.

»Sagen har taget længere tid end normalt, hvilket antyder, at sagskomplekset ikke har været almindeligt,« siger han.

Den generelle forståelse i sektoren har været, at den lange behandlingstid skyldes Danske Banks såkaldte Flexinvest Fund-sag om vildledning af investeringskunder. Sagen kostede i juni Danske Bank-direktør Jesper Nielsen jobbet, og Finanstilsynet har meldt sagen til bagmandspolitiet, som nu efterforsker den. Frem til april 2016 var Tonny Thierry Andersen ansvarlig for privatkundeforretningen, og derefter var han øverste chef for Wealth Management, som er bankens store investeringsarm.

Hensyn til retssikkerhed

Finanstilsynet skriver i sin afgørelse, at myndigheden i sin vurdering har lagt vægt på, »hvilken viden personen var i besiddelse af, og hvordan vedkommende agerede herpå«.

»Efter Finanstilsynets vurdering er der på baggrund heraf ikke grund til at antage, at personen ikke vil kunne varetage hvervet som ledelsesmedlem i de pågældende finansielle virksomheder på forsvarlig måde.«

Også juraprofessor Linda Nielsen, Københavns Universitet, understreger vigtigheden af, at der er blevet foretaget en grundig undersøgelse – især med tanke på den særlige situation, der har været.

»Det har været en lang proces, og det vil være ønskeligt, at fremtidige processer bliver kortere. På den baggrund er det glædeligt, at Finanstilsynet fastsætter en frist på normalt to måneder,« siger hun.

Finanstilsynet erkender, at det har taget længere tid end ønsket, idet myndigheden tilstræber at behandle sager om vurdering af egnethed og hæderlighed indenfor to måneder.

»Det har ikke været muligt i denne sag på grund af dens principielle karakter, det omfattende sagsgrundlag og hensynet til retssikkerheden,« lyder det afslutningsvist.

Hverken Finanstilsynet eller Nykredit har nogen kommentarer.