»Nu vil Karsten Dybvad rydde op, og så ryger Jesper Nielsen på det alter«

Fyringen af Jesper Nielsen kommer ifølge bankanalytikere på et uheldigt tidspunkt for Danske Bank, der er presset på ledelsesfronten. Men ifølge ledelsesekspert vægtede bestyrelsen omverdenens tillid højere.

Karsten Dybvad, bestyrelsesformand i Danske Bank, har ifølge en ledelsesekspert måttet vælge mellem at beholde en dygtig direktør med masser af erfaring og at bevare tilliden fra omverdenen til forandringen i banken på den anden side af hvidvasksagen. Og dér vandt tilliden, hvilket førte til fyringen af Jesper Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Jesper Nielsen har gjort det rigtig godt i sin tid som direktør i Danske Bank. Sådan lyder skudsmålet fra mange branchekilder og bankanalytikere, som Berlingske har talt med. Men det ville have været for dyrt for banken at beholde ham, når han er involveret i en sag, der på ny svækker kundernes tillid til banken.

»Det kan her og nu give nogle ridser i lakken, men det sender et signal til omverdenen om, at man tager sin egen medicin, når man gerne vil være en bank, der gør det rigtige for kunderne,« siger Simon Hagbart Madsen, senioranalytiker i Jyske Bank.

Signalet var en fyring af Jesper Nielsen, hvilket skete mandag morgen. Sagens omdrejningspunkt er, at omkring 87.000 kunder, der i en bestemt periode har investeret i produktet Flexinvest Fri, enten har betalt et for højt aftalegebyr eller slet ikke skulle have været anbefalet at investere i produktet.

En sag om tillid

»Vi taler om 87.000 kunder, som meget gerne skulle have tillid til den rådgivning, de får fra vores bankrådgivere. Det er en virkelig alvorlig sag, og vi tager de konsekvenser her for at signalere, at den slags kan vi simpelthen ikke have i banken,« siger bestyrelsesformand Karsten Dybvad til Berlingske og tilføjer:

»Det her er så alvorlig en sag, at vi har valgt at opsige Jesper Nielsen, fordi han er og har været ansvarlig for den danske bankforretning, hvor det her er foregået.«

Bestyrelsen har ifølge professor i ledelse Flemming Poulfelt skullet træffe en beslutning, hvor begge udfald ville have negative konsekvenser for banken.

På den ene side har man over 20 års erfaring og en stærk ledelsesprofil i Jesper Nielsen, der har fået mange roser for sin tid som midlertidig topchef i banken, efter at Thomas Borgen røg på porten i oktober. Jesper Nielsen er vigtig i en tid, hvor man lige har fået en ny topchef, og hvor man sidste år i forbindelse med en rokade i topledelsen som følge af hvidvasksagen mistede to andre ledelsesprofiler med lang erfaring.

På den anden side er der troværdigheden. Nu er der en sag, der vedrører næsten 90.000 af Danske Banks nuværende kunder, som ikke er blevet rådgivet ordentligt. Banken har erklæret, at man vil være transparent, og at man vil være en ordentlig bank, der har fokus på kunderne.

»Hvis kunderne er blevet afkrævet en for høj pris, så er det ikke et godt signal. Karsten Dybvads udmelding til markedet har fra dag ét været, at Danske Bank skal være en bank, kunderne har tillid til. Men den her sag skaber mistillid. Nu vil Karsten Dybvad rydde op, og så ryger Jesper Nielsen på det alter,« siger Flemming Poulfelt.

Det får konsekvenser for ledelsen af banken, men bestyrelsen vægter ifølge Flemming Poulfelt tilliden højere. Samme signal lyder der fra Karsten Dybvad.

»Jesper har gjort en betydelig indsats i banken i rigtig mange år – også det seneste år. Det vil vi gerne takke ham for. Men det ændrer ikke ved, at en så alvorlig sag som denne her om Flexinvest Fri har fået bestyrelsen til at vurdere, at vi er nødt til at opsige Jesper,« siger han.

For dyrt at beholde dygtig direktør

Karsten Dybvad får ifølge Simon Hagbart Madsen sat sit meget klare aftryk og meget klare retningslinjer med hensyn til etik og moral.

»Men det er på et kritisk tidspunkt, at Danske Bank mister en vigtig profil på en essentiel post. Det er ikke lang tid siden, at Chris Vogelzang startede som ny topchef, og nu mister man meget knowhow i en i forvejen ret presset direktion. Timingen er ikke fordelagtig på nogen måde,« siger han.

Han bliver bakket op af sin analytikerkollega hos Sydbank, Mikkel Emil Jensen, der konstaterer, at tiden må vise, om den nyere direktion kan løfte opgaven med at få genoprettet tilliden.

»Der er mistet meget erfaring, men man må simpelthen have vurderet, at trods Jesper Nielsens mange kvaliteter så ville det have været for dyrt at beholde ham. Det er utroligt vigtigt, at banken selv kom frem med den her sag frem for at skjule den.«

Andre direktører involverede

Karsten Dybvad bekræfter over for Berlingske, at Jesper Nielsen er den eneste direktør, som denne sag får konsekvenser for, til trods for at banken i sin fondsbørsmeddelelse selv påpeger, at der var andre i ledelsen inde over beslutningerne.

»De konsekvenser, vi kan drage, kan kun gælde for de medlemmer af direktionen, som fortsat er i banken. Men det er også klart, at der var andre involverede. Men de er ikke længere i banken,« siger formanden.

Sune Worm Mortensen, der var direktør og ansvarlig for Danske Banks investeringsprodukter og -rådgivning, stoppede i marts efter tre år i banken.

Manden med det øverste ansvar på Wealth Management-området, som er bankens store investeringsarm, var den mangeårige direktør Tonny Thierry Andersen. Indtil i maj 2018, hvor Jacob Aarup-Andersen overtog ansvaret. Tonny Thierry Andersen er i dag direktør i Nykredit.